A napraforgó betárolására biztatja a gazdákat az állami vállalat

agrarszektor.hu
Érdemes betárolni az idei napraforgót az állami tulajdonú Concordia Közraktár Zrt. szerint, mert most alacsonyak az árak. A terményt most tonnánként 93 ezer forintért lehet eladni, míg tavasszal például az árak meghaladták a 100 ezer forintot is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem lesz kimagasló az aszály miatt az idei napraforgótermés, az árak mégis alacsonyak - derül ki a Concordia Közraktár Zrt. közleményéből. Az idei termésmennyiség - három tonnás átlagos hektáronkénti eredményekkel számolva - várhatóan 1,8-2 millió tonna lesz.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A napraforgóárak most tonnánkként 93 ezer forint körül mozognak, de tavasszal meghaladták a 100 ezer forintot is. Ezért a cég szerint várhatóan sokan betárolják majd a termést, és kivárnak az értékesítéssel.

A napraforgót elsősorban étolajként és margarinokban hasznosítják, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is szolgál. A hazai felhasználás nagyjából évi 1,2 millió tonna, így mintegy 500 ezer tonnát idén is exportálnak majd a termelők és a kereskedők.

A napraforgó egyik meghatározó minőségi paramétere az olajtartalom. A vállalat laboratóriumi mérésekre szakosodott Gabona Control üzletága szerint a termés olajtartalma nem dönt rekordot, de a 45-46 százalékos érték jónak számít. Tavaly nem volt ritka az 50 százalékos arány sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?