Pattanásig feszült a helyzet: kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca

Pattanásig feszült a helyzet: kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca

agrarszektor.hu
Várhatóan nem lesz sétagalopp az idei exportszezon a lengyel almatermesztőknek, komoly politikai feszültségek alakultak ki ugyanis a legnagyobb almaexportpiacukat jelentő Fehéroroszországgal. A fő gondot az jelenti, hogy Belarusz felől naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, akik meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket - erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az évnek ebben az időszakában kezd igazán mocorogni a lengyel almaexport: a betakarított termést ilyenkor még jóformán "fa alól", azaz tárolás nélkül vagy minimális tárolási költségekkel lehet külföldön értékesíteni. Várhatóan azonban az idei exportszezon nem lesz sétagalopp, és egyáltalán nem csak a 10%-kal nagyobb uniós almatermésnek köszönhetően (bár érdemes megjegyezni, hogy a lengyel almatermés-előrejelzést továbbra is nagy bizonytalanság övezi) -  írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A fő gondot a Fehéroroszországgal kialakuló feszültség jelenti: Belarusz felől ugyanis naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, és több esetben a 60-70 fős csoportok meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket - erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba. Az Európai Bizottság és Varsó közös álláspontja szerint Fehéroroszország szándékosan engedi át, sőt, ösztönzi ezt a folyamatot annak érdekében, hogy nyomást helyezzen az Európai Unióra a Minszkkel szemben korábban bevezetett uniós szankciók miatt. Ezt Belarusz határozottan tagadja ugyan, de az tény, hogy Lengyelország vészhelyzetet hirdetett ki több határ menti régióban is. Belarusz Lengyelország legfontosabb almaexport-partnere, a tavalyi évben több mint 120 ezer tonnát értékesítettek itt, míg a második helyen Németország (76 ezer tonna), a harmadikon pedig Egyiptom (75 ezer tonna) állt, de az orosz piac 2014-es kiesését még ezek sem tudják kompenzálni a lengyel exportőrök szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?