Súlyos étolajdrágulás jöhet a boltokban: kemény hónapokra készülhetnek a vásárlók

Súlyos étolajdrágulás jöhet a boltokban: kemény hónapokra készülhetnek a vásárlók

agrarszektor.hu
Az Oroszország által megtámadott Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője. A termék egyik legnagyobb felvásárlója nem más, mint az Európai Unió. Magyarországon pedig amint lejár a kormányzati árstop, vélhetően a kisboltokba is be fog robbanni az orosz agresszió hatása. A fekete-tengeri régió napraforgóolaj-exportjának akár 60 százaléka is késhet az idei gazdasági évben Oroszország ukrajnai inváziója miatt, ez a körülmény alaposan felhajthatja az árakat. James Fry, az LMC International tanácsadó cég elnöke úgy véli, hogy egyfajta "tökéletes viharral" nézhetnek szembe az étolajok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Valószínűleg jóval kisebb területre fog korlátozódni a hamarosan időszerű napraforgó- és kukoricaültetés Ukrajnában és Oroszországban, mondta James Fry egy konferenciára készített anyagban. Alig egy hónappal ezelőtt az LMC International tanácsadó cég még azzal számolt, hogy a Fekete-tengeri napraforgóolaj export jóval több mint 2 millió tonnával, 13,5 millió tonnára nőhet 2021-22-ben - Fry szerint kérdéses, hogy ebből mennyi fog kiesni a háború miatt. Az olajok exportkészlete alacsony, a szekrény üres - írja a Portfolio. Nincs más alternatíva, mint hagyni, hogy a magas árak elvégezzék a kereslet racionalizálásának feladatát a piac kiegyensúlyozása érdekében

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A Malajziában helyi szállításra szánt nyers pálmaolajjal júliusig valószínűleg tonnánként 1578 és 1940 dollár között fognak kereskedni a szakember szerint, a felső becslés a mostani szinthez képest közel 20 százalékos drágulást jelentene. A határidős jegyzés Kuala Lumpurban ma 6 823 ringgit körül állt (1631 dollár), ezzel idén már 32,3%-ot ugrott a jegyzés. Fry szerint a délkelet-ázsiai pálmaolaj-szállítások összesítve csak a harmadik negyedévben fogják meghaladni a 2020-as szinteket. Hétfőn azt prognosztizálta a szakember, hogy a malajziai termelés idén csak 3-4 százalék körül fog növekedni a munkaerőhiány miatt, míg az "igazi krízis" az étolajellátásban a következő hat hónapban következik be.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az inflációs kilátások nem fognak javulni a szakember szerint, a központi bankok pedig kamatemelésekbe kezdenek, hogy visszafogják a gazdasági tevékenységet és csökkentsék a keresletet a visszaesett élelmiszer- és üzemanyag-kínálat miatt. A legrelevánsabb rövid távú reményforrás a magasabb pálmaolaj-exportra az lehet, hogy a legnagyobb termelő Indonézia megszünteti a szállítási kvótákat, Fry szerint azonban kétséges, hogy erre sor fog kerülni. A legnagyobb mértékben fogyasztott étolaj ára azonban mégis csökkenni fog, ahogy a kínálat felhalmozódik az év második felében - ez azt jelenti, hogy a szakember szerint a nyers pálmaolaj tonnánként 1480 és 1675 dollár közé fog majd visszaesni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?