Egy növény, amelyben töretlenül bíznak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az idén is 250-260 ezer hektáron vethetnek repcét az országban, és ez ugyanakkora vetésterületet jelent, mint amekkora 2016-ban volt. Tavalyhoz képest az árakban nincs jelentős különbség az idei szezonban, ezért a gazdákat inkább a fajtatulajdonságok érdeklik és igyekeznek termőterületükre a legalkalmasabb hibrideket kiválasztani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ugyanakkora vetésterület várható a repcében idén, mint amekkora tavaly volt, és ez 250-260 ezer hektárt jelenthet - mondta az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az elmúlt évhez képest nincs nagy árdifferencia, ezért aki komolyan termel repcét, azt most inkább a fajtatulajdonságok érdeklik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gazda olyan fajtát választ, amely megfelel termőterületének a talajadottságok és az éghajlat szempontjából is.

A 221 ezer hektáros, 2015-ben betakarított területhez képest jelentős növekedés volt tapasztalható 2016-ban, amikor országosan 257 ezer hektárnyi területről takarították be a repcét a termelők. A termésmennyiség  csaknem a duplájára nőtt tavaly, mivel a gazdálkodók összesen 925 ezer tonna repcét takarítottak be, szemben a 2015-ös 590 ezer tonnával. Az utóbbi években a repce tonnánkénti felvásárlási átlagára 110 ezer forint körül alakult, 2012-ben volt a legmagasabb, akkor 140 ezer forint volt a felvásárlási ár. 

A fajtákkal szembeni elvárások sem változtak az elmúlt évekhez képest, egyik fő követelmény a nagy terméshozam. Emellett fontos szempont még a fajtaválasztáskor a magas olajtartalom, a csávázott vetőmag, a fagytűrés és a stressztűrés is. A legtöbb termelő fajtaválasztáskor az éghajlati viszonyok mérlegelése mellett természetesen azt tartja szem előtt, hogy a legnagyobb termésmennyiséget produkáló fajtákat válassza.

A fajtakínálat nem sokat változott az utóbbi években, a fajtanemesítésekkor a nemesítők törekednek a minél ellenállóbb hibridek nemesítésére. Ez egyaránt jelenti a betegségellenállóságot és a különböző éghajlati viszonyokkal szembeni magas tűrőképességet is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?