Az amerikaiak nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Az amerikaiak nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
A NASA tudósai sikeresen használták fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerelt lézereket arra, hogy feltérképezzék, hol termesztenek kukoricát az Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban. A kutatócsoport célja, hogy a világ minden táján feltérképezzék a kukoricatermesztést, amely alapján a jövőben előrejelzéseket alkothatnak a növény betakarítási kilátásait illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási eredményt értek el a NASA tudósai. A szakemberek sikeresen használták arra a Nemzetközi Űrállomásra felszerelt lézereket, hogy feltérképezzék velük, hol termesztenek kukoricát az északi féltekén. Ez abban is segíthet a gazdálkodóknak és a segélyszervezeteknek, hogy felmérjék az élelmezésbiztonsági aggályokat, és megértsék a lehetséges gazdálkodási változásokat, amelyek javíthatják a termelést a főbb kukoricatermelő régiókban - írta meg a Future Farming.

A Nemzetközi Űrállomáson található lézerek a NASA Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) kutatásának részét képezik. Másodpercenként 242 gyors fényimpulzust küldenek le a Földre, amelyek visszaverődnek a bolygó felszínéről, és a segítségükkel létre lehet hozni a Föld felszínének háromdimenziós profilját. A GEDI elsődleges küldetése a fák magasságának és az erdő szerkezetének a mérése annak érdekében, hogy megbecsülje az erdőkben és mangrove erdőkben lekötött szén mennyiségét. A NASA Harvest által támogatott új kutatás azonban azt is feltárta, hogy ezek az adatok felhasználhatók a különböző típusú növények termesztésének feltérképezésére is, ami pedig fontos lehet a világ főbb növényei össztermelésének becsléséhez. A NASA szerint azonban nehéz volt megbízhatóan feltérképezni a terménytípusokat az űrből, mert sok növény ugyanúgy nézhet ki az optikai képeken.

David Lobell a Stanford Egyetem mezőgazdasági ökológusa, aki segít a NASA Harvest terméshozam-vizsgálatainak vezetésében. Ő és csapata elkezdte használni a GEDI-adatokat a kukorica feltérképezésére. Teljesen kifejlett állapotban egy átlagos kukoricaszár körülbelül egy méterrel magasabb, mint a többi növényé, ez a különbség a GEDI-profilokban is kimutatható. Ezt a betekintést felhasználva a GEDI lidar profiladatait kombinálták az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-2 műholdjairól származó optikai képekkel. Három olyan régióban tudták távolról feltérképezni a kukoricát, ahol megbízható földi adatokkal igazolták megfigyeléseiket: Iowa államban az USA-ban, Kínában Jilin tartományban és Franciaországban Grand Est régióban. A Stanford-algoritmus 83% feletti pontossággal különböztette meg a kukoricát más növényektől. A Sentinel-2 adatokat egyedül használó modell összesített átlagos pontossága 64%-os volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?