Téli feladatok a kertben: itt a lista, ezek most a legfontosabb teendők

Téli feladatok a kertben: itt a lista, ezek most a legfontosabb teendők

agrarszektor.hu
Itt az év vége, ami azt jelenti, hogy eljött a pihenés, a visszavonulás és az ünneplés ideje. Lehet összegezni az éves munkát, termésmennyiséget, át lehet gondolni, hogy mit, hogyan csináljunk a következő évben. Ám van, amiről még ilyenkor sem szabad elfeledkezni: a kertünkről - persze, ha van. Ugyanis, még ilyenkor is van mit tenni a veteményesben, igaz, hogy nem olyan sok, mint például tavasszal. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy miket érdemes még a rossz idők előtt elvégezni a kertben, hogy aztán már tényleg semmi más ne maradhasson, csak a pihenés és az ünneplés, egészen tavasz beköszöntéig.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiába van fagy és hó, a veteményesről akkor sem szabad elfeledkezni, ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is bőséges termésünk és virágunk legyen - írja a balconygardenweb. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, nem kell órákat kint tölteni a hidegben kertészkedéssel, de persze néhány apró teendőt el kell végezni. Ha esetleg már leesett az első hó, akkor mindenképpen vegyük magunkhoz a kabátunkat és a seprűnket, hiszen a hó súlya kárt tud tenni a növényeinkben (és persze az sem jó móka, ha esünk-kelünk az udvarban). A hóseprés mellett pedig az alábbi feladatokat csináljuk meg a nyugodt, békés tél érdekében:

Ne feledkezzünk meg a szerszámainkról sem

Mivel a kerti szerszámainkat egész évben használjuk, a téli időszakra érdemes úgy eltenni őket, hogy tavasszal, mikor újra elővesszük őket, már ne kelljen sokat foglalkozunk velük. Törölgessük át őket, mossuk le a szennyeződéseket és lehetőleg hótól védett helyen tároljuk őket. Ezen kívül ajánlott a pengék élezése és egyes darabok olajozása is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mulcsozzunk

A csupasz talaj nem használ a növények számára, erősen ajánlott ilyenkor az összegyűjtött levelekből és ágakból mulcsot készíteni, de akár vásárolhatunk is erre a célra összeválogatott mulcsot. Így megvédhetjük a növényeinket és jó minőségű földet tudunk számukra biztosítani a hidegebb hetek, hónapok alatt is. 

Etessük a madarakat 

Nagyon fontos, hogy ezekben az időkben ne feledkezzünk meg a természetről, az állatokról sem. Készítsünk házikót, etetőt a madaraknak és tegyünk ki eleséget számukra. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy nagyon nem mindegy, mit adunk oda ezeknek a kis állatoknak. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miket szabad és miket tilos kitenni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Az őszi levélhullás során a levelekből bőven kerülhet a csatornákba is, amik gátolhatják a víz elfolyását. Ezért takarítsuk ki és távolítsuk el a leveleket, így már szabadon folyhat le a víz, amikor elkezd olvadni a hó.

Takarjuk a növényeinket 

Bár sok növény ellenáll a hideg időjárásnak, egy kis extra védelem sosem árthat. A cserepes növényeinket takarjuk le ruhával, zsákvászonnal, valamilyen műanyaggal vagy buborékfóliával. Az is jó megoldás, ha a fázósabb zöldeket bevisszük az otthonunkba, lehetőleg egy olyan szobába vagy térbe, ahol nincsen túl meleg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Metsszünk!

Itt megfelelő idő ahhoz, hogy a bokrok, fák és cserjék elhullott ágait levágjuk. Ilyenkor könnyebben látható, hogy hol kell metszeni, hiszen kisebb a lombozat vagy éppen nincs is. 

Komposztáljunk

Bár a bomlási folyamatok lassulnak télen, ez tény, de ez nem jelenti azt, hogy a hidegebb időben ne lehetne komposztálni. Sőt, kifejezetten ajánlott. Figyeljünk, hogy megfelelő maradékokat és anyagokat tegyünk a halmunkhoz, a melegebb időjárás beköszöntével pedig újból elkezdenek gyorsulni a folyamatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rendeljünk magokat 

Mindig érdemes előre tervezni, ezért nyugodtan rendeljük már meg ilyenkor a vetőmagokat. Szánjunk időt a tavaszi kertészkedésre való készülődésre, tárazzunk be a megfelelő magokból, és várjuk a meleg időjárást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?