Sokan hibáznak gyomirtáskor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak gyomirtáskor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
A gyomok eltüntetése vesződséges egy munka, teljesen mindegy, hogy kezdők, vagy profik vagyunk-e a kertápolásban, a gazoktól valahogy mindenkinek szabadulnia kell. Van, aki vegyszerrel esik neki a kritikus területeknek, de kisgyermekeseknél és állattartóknál nagyon nem mindegy, mivel végezzük a gyomok irtását. Hogyan lehet akkor felvenni a harcot a gyomokkal? Mennyibe kerül az online piactérben egy használható kapa? A HelloVidék ennek járt utána.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azoknak, akik virágágyásaikból vagy a gyepből szeretnék eltávolítani a gyomokat, a legtöbbször bizony kézzel kell elvégezniük a „piszkos” munkát! Vannak területek, ahol ugyanis még a vegyszer sem vethető be - mondta el a HelloVidék kérdésére Kósa Dániel kertészmérnök. A szakember szerint léteznek viszont alternatívák, amelyek mutatósak és jó hatásfokkal tudják visszaszorítani a gyomnövényeket. Az egyik ilyen lehetőség, hogy talajtakaró növényeket ültet az ember, melyek nem engedik felnőni a nem kívánatos növényeket.

Válogathatunk különféle évelők, talajtakaró cserjék közül, amelyek gyorsan benövik a talajfelszínt. Ilyenek például a meténgek, az árvacsalánok, a terülő borókák vagy a cipruskák. Abban az esetben, ha növényt ültetünk, vegyük figyelembe a trágyázásnál

- tette hozzá a Kósa Dániel.

Akik nem szeretnének növényt vásárolni erre a célra, azoknak jó lehetőség a mulccsal való takarás, viszont arra oda kell figyelni, hogy léteznek olyan növények, amelyek nem szeretik a savas kémhatású talajt, ezeknél érdemes kerülni a fenyőkérget. Megfelelő erre a célra a lemetszett ágak daráléka, vagy akár a kiszárított levágott gyep is. Mulcsként tehát sok minden szolgálhat. A kertészeti áruházakban kapható mulcs készen is - például fakéreg, fenyőkéreg -, de például szalma vagy a lenyírt fű is alkalmas lehet erre a célra.

Hogyan távolíthatóak el a gyepből a gyomok?

A gyepből mechanikusan, azaz kézzel lehet leghathatósabban eltávolítani a gyomokat. De ha serényen nyírja az ember a füvet, egy idő után kiveszik a gaz, ugyanis nem bírja a folyamatos visszavágást.

Mivel a nyár folyamán jó, ha pótoljuk a tápanyagot a talajba, válasszunk olyan műtrágyafélét, mely gyomirtóval kezelt, így kevesebb gondunk lesz

- tanácsolta Kósa Dániel.

Kiskertekben sem könnyű a gyomirtás

A konyhakerttel rendelkezők sem húzhatják ki magukat a munka alól. Számukra is fontos a gyomirtás, ugyanis a gazok a hasznos tápanyagot elszívják a növények elől, és el is nyomhatják őket.

A gyomirtást a kiskertekben takarással, kézzel vagy kapálással lehet elvégezni. A kiskertekben is mulcsként remekül használható a gally-apríték, valamint a szárított gyep. Valamint további lehetőségként szalmával is takarhatjuk az ágyások közét, vagy a növények környékét is. Egy speciálisan epernél használt technika, hogy fekete fóliával takarják a bakhátakat, viszont itt szükséges a csepegtető öntözés kialakítása

- közölte Kósa Dániel.

Miért lehet jó mégis elővenni a jó öreg kapát?!

Szinte minden kertészeti tanács olvasásakor találkozhat az ember olyan leírással, hogy "lazítsuk a talajt kapálással" vagy "nagyobb eső vagy alaposabb locsolás után lazítsuk a talajt" esetleg, hogy "egy alapos kapálás felér egy jó locsolással" stb. Mégis miről van szó ilyenkor? Ahogy Kósa Dániel fogalmazott, ami érv a kapálás mellett szól, az az, hogy ezzel a módszerrel a kapilláris, apró ereket elzárjuk, így kevésbé fog kiszáradni a talaj. Kapából rengeteg fajta-féle kapható, és számos márka áll rendelkezésre. Vannak speciális kapák, amelyek például a burgonya ültetéséhez, töltésére szolgálnak, vannak kisebb vagy nagyobb vágófelülettel rendelkező gyommentesítő, úgynevezett "horoló" kapák is. Ha mélyebb lazításra vágyik valaki, akkor érdemes a csillagkapát választania, amelyet tologatva egyszerűen kiírtja a gyomokat, és a fogak nagyságáról függően, 3-7cm mélyen lazíthatja fel a talajt.

Bármelyik felhasználásra is szánjuk, legyen fontos, hogy a kapánk jó minőségű anyagból készüljön! Ugyanúgy, mint a metszőollók, vagy fűrészek esetében, itt is jó, ha nem csorbul ki hamar az éle, és többször is meg lehet élezni

- tette hozzá a Kósa Dániel.

Ha már pénzt költ az ember a kiskertre, nem a kapán érdemes spórolni! Online webáruházakban, príma rozsdamentes kapákat lehet kapni, fanyéllel együtt, már 5000-6000 forintért is.

Többféle kapa is létezik, de melyik mire való?

A kapa egyik jellemzője, hogy a feje 90 fokos szöget zár be a nyéllel. A fej formája sokféle lehet. A különböző formájú kapák mind más-más munkafolyamat elvégzésére alkalmasak, különböző kötöttségű talajokon:

  • Szögletes alakú kapa: könnyen behatol a laza talajba, használatuk homokos talajra javasolt.
  • Háromszög alakú kapa: köves vagy kötött talajokra való, mélyre hatolva lehet vele kapálni.
  • Villás kapát: használhatsz kötött, köves talajon való gyomláláshoz, mulcs forgatásához, gyökerek kiszedéséhez.
  • Saraboló kapa: a szőlőmunkánál régóta alkalmazott forgatás nélkül, az apróbb, vékony szárú, csírázó gyomokat elpusztítja. A saraboló kapa a felületen kapál, fölöz. Széles, rövid lemezű, egyenes élű gyomirtó eszköz.

Hogyan kell kapálni?

A hozzáértők szerint a kapálás olyan mély történjen, hogy a gyökerek ne sérüljenek, illetve a kapálás mélységével határozhatjuk meg a "szigetelő réteg vastagságát" amivel a talajban lévő vízpárát megállítjuk. Minden esetben gyökerek feletti talajréteget kell porhanyítani. A sekélyen gyökerezők, mint pl. az uborka, hagyma, stb. növényeknél sekélyen kapálunk, szőlő, gyümölcsfák, évelők, bogyós gyümölcsöknél a talajt mélyebben kell kapálni, hogy a nedvességet az alsóbb rétegben tartsa meg az ember. Kapáláskor egyúttal szellőzik is a talaj.

Gyomirtás vegyszerrel?

Kézenfekvő megoldás lehet az, hogy az ember bemegy a gazdaboltba, és leemel a polcról egy gyomirtót. Ezek a vegyszerek azonban olyan kémiai anyagok, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazokat pusztítják el, de a zöldségeket, a virágokat és a gyümölcsöket is. Annak, aki beveti őket, számolnia kell azzal is, hogy a kertben szaladgáló kutyát és macskát is akarva-akaratlanul súlyosan megmérgezheti. Tehát nagyon óvatosan kell bánnin ezekkel a vegyszerekkel!

Ha valaki a vegyszeres gyomirtásban bízik, annak erősen ajánlott a termékeken lévő címkét minden esetben elolvasni, számtalan olyan információt tartalmazhat ugyanis, amely elengedhetetlen a biztonságos gyomirtáshoz. De a gyomirtásnak vannak alternatív változatai is, ilyen lehet a perzselés, a forró víz, a 20%-os ecet és a házilag készített gyomirtó. Ezekről a módszerekről itt találhatóak bővebb információk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?