Meglepő adatok láttak napvilágot: mi folyik a német élelmiszerboltokban?

Meglepő adatok láttak napvilágot: mi folyik a német élelmiszerboltokban?

agrarszektor.hu
A jelenlegi energiaválság, a tartósan magas infláció és a világjárvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt szeptemberben ismét romlott a fogyasztói hangulat. Erről a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE, ) számolt be saját aktuális fogyasztási barométerére hivatkozva. Az augusztusi mélypont után az index most újabb történelmi mélypontra zuhant. Trendforduló nem látszik, így a következő hónapokat valószínűleg a fogyasztói visszafogottság jellemzi majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fogyasztók gazdasági várakozásai továbbra is kissé romlanak az előző hónaphoz képest. Az általános gazdasági helyzetről alkotott pesszimista véleményük egybeesik a vállalatokéval. Egy évvel ezelőtt még lényegesen jobbak voltak a fogyasztók gazdasági várakozásai

- jelenti a HDE.

EZ IS ÉRDEKELHET

A negatív tendencia a személyes jövedelmi várakozások tekintetében is folytatódik. Ezek mind az előző hónaphoz, mind a tavalyi év azonos hónapjához képest jelentős visszaesést mutatnak. Ehhez jön még hozzá, hogy a háztartások rendelkezésre álló jövedelme a megélhetési költségek emelkedésével párhuzamosan csökken, így a fogyasztóknak kevesebb pénzük marad a magánfogyasztásra. Már pedig az a várakozás, hogy a következő hónapokban több pénzre lesz szükség a megélhetési költségek fedezésére, a vásárlási és megtakarítási hajlandóság alakulásában is tükröződik. A fogyasztói vásárlási hajlandóság tovább csökken, új történelmi mélypontra esett. Ugyanakkor nem tervezik nagyobb összegek félretételét és megtakarítását sem. Az előző hónaphoz hasonlóan alacsony a megtakarítási hajlandóság. Bár a fogyasztók arra számítanak, hogy az áremelkedés a közeljövőben lelassul, a jelenlegi fogyasztási hajlandóság valószínűleg nem változik jelentősen - írja a FruitVeB.

A fogyasztói hangulat újbóli visszaesése elsősorban annak köszönhető, hogy a megélhetési költségek meredek emelkedése már most, a tél beállta előtt a fogyasztók mindennapjainak részévé vált. Mivel a költségek további alakulása egyelőre nem látható előre, a fogyasztói hangulat javulása sem várható az elkövetkező hetekben és hónapokban, sőt, inkább további bizonytalansági tényezők merülhetnek fel ősszel az energiaellátással kapcsolatosan és a világjárvány tekintetében is. A fogyasztói hangulat érezhető javulása ezért leghamarabb valószínűleg csak a jövő év tavaszán lesz érzékelhető, addig a magánfogyasztás lendülete is csekély maradhat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?