Ebből igazán nagy baj lehet: csúnyán ráfázhatnak idén a magyar termelők

Ebből igazán nagy baj lehet: csúnyán ráfázhatnak idén a magyar termelők

2021. tagadhatatlanul nehéz volt a zöldség -és gyümölcstermelők számára (is). A március-áprilisban több hullámban érkező tavaszi fagyok a gyümölcsfajok többségénél 30-50%-os terméskiesést okoztak, de a kajszi és az őszibarack esetében a termésveszteség mértéke sajnos elérte a 70-80%-ot is. Bár tavaly elmaradtak az elmúlt 3 évben tapasztalható május-júniusi extrém esőzések, a gazdák ennek ellenére nem lélegezhettek fel, hiszen jött egy extrém száraz és meleg nyár "cserébe". Ez pedig tulajdonképpen minden zöldség-gyümölcs kultúra esetében további érdemi mennyiségi vagy minőségi veszteséget okozott, ha nem tudták öntözni az adott terület. Mint tudjuk, Magyarországon jelenleg nagyon kevés, a művelhető mezőgazdasági területek mindössze 2%-án valósul meg öntözés - ez is jól mutatja a probléma súlyosságát. Mindezek mellett akadtak még bőven akadályok, ami viszont jó hír, hogy bár nehéz bármit is jósolni az év első napjain 2022-re, úgy tűnik, hogy talán egy jobb év előtt állnak a magyar gazdák. Hogy valóban így lesz-e, azt majd az időjárás "eldönti".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi, magyarok is érzékelhettük, hogy tavaly nagyon nem volt rendben az időjárás (mint ahogyan jelen pillanatban sem), és ezt már nemcsak a bőrünkön, hanem az üzletek polcain is tapasztalhattuk. 2021. egyik legnagyobb vesztese kétségtelenül a kajszi és az őszibarack, ám nem ezek az egyetlen finomságok, amik megsínylették a kedvezőtlen körülményeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A zöldség-gyümölcs ágazatban összesen mintegy 30-40 zöldség-gyümölcs fajjal dolgozunk, és minden faj esetében más volt a termés, más volt a piaci helyzet, így egyetemlegesen egy ilyen összetett ágazatot értékelni nehéz. De talán nagy átlagban azt lehet mondani, hogy a zöldségtermesztők közepes, míg a gyümölcstermesztők gyenge-közepes évet zártak azzal, hogy nagyon nagy a szórás az egyes fajok, sőt az egyes vállalkozások között is. A gazdálkodás eredménye a 30-40 különböző zöldség- és gyümölcsfaj esetében eltérően alakul, és érdemi különbség van ugyanazon fajon belül a frisspiaci termék és a feldolgozóipari alapanyag jövedelmezősége között  

- mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben nagyon sok fejlesztési forrás nyílt meg a zöldség-gyümölcstermelés és feldolgozás előtt, ami jelentősen segítheti a technológiai felzárkózást. A szakember egy másik fontos, az egész agráriumot érintő dologra is felhívta a figyelmet: a hazai kertészeti vállalkozások jelentős részében már nincs meg a fejlesztési potenciál, vagy idős a tulajdonos. Ráadásul nincs utód sem, aki tovább vihetné a vállalkozást, vagy nincs saját tőke a fejlesztésekhez. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ő helyüket fejlődésre képes hazai vállalkozások és a hazai termék, ne pedig az import vegyék át.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amik megnehezítették a gazdák dolgát

A tavalyi évben bizony nem az időjárás volt az egyetlen, ami komoly akadályok elé állították az ágazatot. A munkaerőhiány és a munkabérek évi 10-15%-os emelkedése már nem újkeletű, de ebben az évben is nehezítette a termelési, betakarítási munkákat. Ami viszont sokkal súlyosabb volt, a műtrágyák, a növényvédő szerek és az építőanyagok elképesztő drágulása:

Ritkán tapasztalt, extrém mértékben emelkedett a műtrágyák és a növényvédő szerek ára: a műtrágyák esetében általában 50 és 100% közötti áremelkedést tapasztaltunk, míg sok növényvédő szer esetében akár 20-50% közötti drágulást lehetett érzékelni, ami szokatlan az évi 4-10%-os "szokásos" áremelkedésekhez képest. Még nagyobb nehézséget jelent az építőanyagok drasztikus,100-200%-os áremelkedése, ami jelentősen drágítja a beruházásokat. Ez a termelőket és feldolgozókat egyaránt sújtja a fejlesztéseik megvalósításában, és komoly akadályokat gördíthet az élelmiszer-előállítás jövőbeni biztonsága elé  

- fogalmazott Apáti Ferenc.

Jó jel volt, hogy lassan ugyan, de szépen, fokozatosan nőtt az utóbbi 10 évben a zöldség-gyümölcsfogyasztás az országban, a koronavírus-járvány és a - részben az időjárási káresemények miatti kínálathiány okozta - magas árak miatt azonban ez is megtorpant. Sőt, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egyenesen visszaesett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fagykárok árnyékában

Nem meglepő módon az árakat többnyire a kínálat befolyásolja. A gyümölcstermesztésben az utóbbi pár évet tekintve, a legjelentősebb kínálatcsökkentő tényező nem más, mint a tavaszi fagykár - Magyarországon és Európa más országaiban egyaránt. Tehát azok a fajok, illetve termékek drágulnak a leginkább, melyek a legjobban megsínylették a fagyos időjárást. 2020-ban például egyformán, szinte minden gyümölcsfaj esetében nagyon jelentős terméskiesés volt tapasztalható, így mindegyik gyümölcsfaj esetében komoly áremelkedés következett be az előző évhez képest. 2020-ban gyakorlatilag minden gyümölcsfajból hiány volt, 2021-ben leginkább a kajszi és az őszibarack esetében volt nagyon korlátos a kínálat.

Mi lehet a fagykárok ellenszere? Mint ahogyan korábban megírtuk, szakemberek szerint a nemesítés lehet az egyik kulcs a jövőre nézve, hiszen létre lehet hozni olyan fajtákat, melyek ellenállóbbak a hideg időjárással szemben, de csakis fagytól veszélyeztetett termőhelyeken. Ha például olyan nemesítőháztól hoznak be fajtákat, ahol nem fordul elő fagy, vagy csak nagyon ritkán, akkor azokon a területeken értelemszerűen nem igazán tudnak fagyálló fagytűrő fajtákat nemesíteni. A fajtanemesítés azonban egy hosszú, 10-20 éves folyamat, és a fagytűrés irányában történő nemesítés is rendelkezik erős korlátokkal. Vagyis gyors, akkut megoldás a tavaszi fagykárok enyhítésére a fagyvédelmi technológiák létesítése lehet. A leghatékonyabb módszereknek a korona fölötti fagyvédelmi öntözés, a paraffingyertyás hőtermelés és a szélgépek tekinthetők. Vannak más módszerek is, de általában igaz, hogy tökéletes megoldás a tavaszi fagyok ellen nincs, mindegyiknek van valamilyen hátránya vagy korlátja, illetve vannak olyan típusú fagyok (nagy légmozgással járó szállított fagyok), amelyek ellen nincs semmilyen védekezési lehetőség. Ezek létesítésében nagy segítség a most futó, 80%-os intenzitású VP támogatás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek drágulása ellenére is stagnáltak az árak

Tekintettel arra, hogy 2020-ban is - szintén a fagykár okozta jelentős terméskiesés miatt - relatíve magas gyümölcs fogyasztói árak uralkodtak a piacon, 2021-ben nem lehetett emelkedést tapasztalni a 2020-as árakhoz képest. Néhány faj esetében (különösen a kajszi és az őszibarack) maradtak az előző évi magas árak, más gyümölcsök esetében stagnálás vagy árcsökkenés volt tapasztalható az elmúlt két év viszonylatában  

- mondta az Agrárszektornak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Nem eszünk sok gyümölcsöt januárban - de miért?

Minden időszaknak megvan a maga sajátossága, az év végi ünnepi időszakban a bejgliké a főszerep, ha az édességeket vesszük figyelembe, ezért igen erősen megnövekszik a kereslet a dió és a mák iránt. De ilyenkor a déli gyümölcsök és az alma is sokkal kelendőbb a többi hónaphoz képest. A mostani, januári időszakban viszont sajnos jellemző, hogy a gyümölcsök iránti kereslet megcsappan, ennek vélhetően az ünnepek miatti ki/túlköltekezés az oka.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit várhatunk 2022-től?

Apáti Ferenc szerint még túl korai bármilyen becslést vagy jóslatot mondani, annyit viszont el lehet árulni, hogy a 2021.évi gyenge vagy közepes termés miatt nem terhelődtek le túlzottan a fák, így valószínűsíthetően jó virágrügy-berakódottsággal, virágsűrűséggel lehet nekivágni az idei évnek, ami a jó termés alapja. 

Vagyis a jelenlegi kilátások alapján akár egy jó termés is lehet, de ezt majd a tavaszi fagyok fogják eldönteni, ugyanis előfordulhat az is, hogy a potenciálisan jó terméskilátásokat egyetlen éjszakai fagy tönkreteszi. Hasonló volt a helyzet 2021-ben is, amikor a 2020-as gyenge termés miatt nagyon jó kilátással indultunk neki a szezonnak, de a sorozatos március-áprilisi fagyok megtizedelték a termést. Bízunk abban, mert egyelőre mást nem is tehetünk, hogy idén elkerülnek minket a pusztító fagykárok, és jó termést szüretelhetünk. Érdemi termésprognózisra a tavaszi fagyos időszak elmúltával, május végén térhetünk vissza.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?