Itt az újabb áremelés: elképesztően drágul ez a húsféle a magyar henteseknél

Itt az újabb áremelés: elképesztően drágul ez a húsféle a magyar henteseknél

agrarszektor.hu
Rendkívül nagy az elkeseredettség a sertéságazat kistermelői között, de a nagyobb húsüzemek sem épp derűlátóak. A mostani árak jelentős emelésére lenne szükség, ugyanis jelenleg legfeljebb nullszaldóra tudják kihozni a termelést, az energiaárak emelkedése miatti változásokat pedig egyelőre felbecsülni sem tudják. De ha így folytatódik a termelés, és az árstop is megszűnik, hamarosan akár 4 ezer forintba is kerülhet egy kiló sertéshús, a mangalicahús ára pedig 10 ezer forintra emelkedhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási az elkeseredettség a sertéságazat kistermelői között, de a nagyobb húsüzemek is eléggé borúlátóak. Indokolt lenne ugyanis a mostani áraknál egy jelentős emelés, mivel a termelők és a feldolgozók jelenleg legfeljebb nullszaldósra tudják kihozni a termelést - írta meg a HelloVidék. A húsfélék ára pedig a jövőben tovább emelkedhet, már csak amiatt is, mert az élősertés felvásárlási ára az elmúlt hónapokban megközelítőleg 60%-kal emelkedett az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb adatai szerint, 780-800 forintra, ennyiért vásárolják fel a vágóhidak a magyarországi élő sertés kilóját. A sertéshúsok végső fogyasztói ára ezáltal mintegy 25%-kal emelkedhet az iparági szereplők durva becslései alapján. A meghosszabbított élelmiszerárstop intézkedés kiterjed a házi sertéscombra, így e termékkör fogyasztói ára nem emelkedhet október 1-ig, ám az ágazat szereplői szerint a többi terméknél már nagyon indokolt lenne egy jelentős emelés.

A sertésnél ugyanis az a rendkívüli helyzet alakult ki, hogy amíg egy jelentős önköltség-növekedés ment végbe a takarmányozási költségek emelkedése miatt, ezzel párhuzamosan a világpiacon egy túlkínálati helyzet alakult ki, köszönhetően annak, hogy a kínaiak elkezdték rendbe rakni a korábban sertéspestis által megtizedelt, pontosabban közel megfelezett állományukat, és a sertés önellátottsági szintjük erősödött, ezáltal az előző években nagyon jelentős kínai sertéshús import lecsökkent. A 2021-es év második negyedévében az Európai Unió Kínába történő sertéshúsexportja szinte egyik napról a másikra drasztikusan visszaesett, ami a nemzetközi piacon túlkínálati helyzetet hozott létre, ami elsősorban az európai sertéshúságazatot érintette. Ezért is áraszthatta el az olcsó spanyol sertéshús a magyar piacot, kiszorítva a magyar termelőket, vagy arra kényszerítve őket, hogy veszteséget termelve adják tovább a sertéshúst, amint azt Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az Agrárszektornak korábban kifejtette.

Ilyen szituációban rendkívül alacsony árak tudnak kialakulni, és miközben a takarmányozás önköltsége drasztikusan nőtt, ezzel párhuzamosan egy rendkívül alacsony élő sertésár alakult ki: ez egy idő után kiváltotta a szokásos piaci hatást, vagyis a kínálat reagált a piaci helyzetre, és Európában szinte mindenhol elindult egy állománycsökkenés, ami aztán szép lassan kialakított egy új egyensúlyi pontot. De ez az egyensúlyi pont a korábbi élősertés-áraknál lényegesen magasabban volt, de ez költségoldalról alá is volt támasztva, hiszen a takarmányköltségek jelentősen megemelkedtek: voltak olyan gabonák, ahol egy év alatt megduplázódtak az árak

- magyarázta Éder Tamás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint a sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára a tavaly nyárihoz képest átlagban 50%-kal emelkedett. A sertésoldalas 2021 augusztusában 1051 forintba került, 2022 augusztus 31. hetében pedig már 1535 forintot kértek el érte a húspultokban, a vákuumos változatért pedig 1761 forintot. Az adatok alapján a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 711 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 júniusában, ami 36%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 30%-kal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 23,7%-kal, a sertéscombé 1,4%-kal nőtt ugyanekkor. 2022 július 17-én az AKI PÁIR kiskereskedelmi fogyasztói árakra vonatkozó adatai alapján a csont nélküli sertéscomb kilója 1515 forintba került, a sertéskaraj 2182 forintba, a sertéslapocka pedig 1727 forintba.

10 ezer forintért kellene árulni a mangalica karaj kilóját

Kövér Zoltán, a Kövér Tanya megálmodója 2005-ben döntött úgy, hogy termelői tevékenységbe fog. Megvásárolt egy tanyát a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenen a hozzá tartozó 21 hektár legelővel, szántóval, és megvette az első 20 szőke mangalica kocasüldőt. Mára a család minden tagja része a vállalkozásnak, és mindenki odateszi a saját tudását, hogy a lehető legjobban működjön a gazdaság.

Katasztrofális a hazai sertéságazat helyzete, mind a fehér sertésé, mind a mangalicáé. 2020 november-decemberben a búza-kukorica-árpa, vagyis a takarmánynövények ára 4500 forint volt, 2021 januárjában a duplája lett, 8000-9000 forint, most ott tartunk, hogy az árpa mázsája 13 ezer-14 ezer nettóban, a kukoricáé is, ami bruttóban, vagyis ahogy a sertéstenyésztők hozzájutnak, már 16 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a sertés előállítása először 100%-ot, majd azóta összesen 300%-ot nőtt, mi, termelők pedig összesen 30%-ot mertünk emelni a húsok árán, hogy legyen egyáltalán, aki megvásárolja. Egyszerűen nem tudjuk érvényesíteni a piaci árat, anélkül, hogy elveszítenénk a piacot

- magyarázta Kövér Zoltán.

A szakember beszélt arról is, hogy ők megtermelik a takarmánynövény-szükségletük 80%-át. Kövér Zoltán elmondta, hogy 80 hektáron termelnek kukoricát, anélkül nem tudja, mi lett volna már velük, és akkor még nem is beszélt az energiaárak elszabadulásáról. Korábban 80-100 kocával dolgoztak, most lecsökkentették ezt az állományt 60-ra, idén ráadásul nem is vemhesítenek.

Szerencsés helyzetben van az a sertéstenyésztő, aki maga termeli meg a jószágnak a takarmányt, és az aszály nem vitte el idén a termése jelentős részét, mert ha vásárolni kell, bizony 16 ezer forintot is elkérnek a takarmány mázsájáért, ami nagyon megnöveli az előállítási költségeket. Ennek ellenére az ősgazdálkodók és kistermelők sem a hús, sem a sonka, kolbász és más füstölt termékek árán sem mertek idén emelni, mert féltik a vevőkört. Pedig egyre többen panaszkodnak arról, hogy egy ideje nullára hozzák ki a tenyésztés költségeit, és egyre jobban szigorítják az állattartás feltételeit, lassan ellehetetlenülnek a 100-200 sertést tartó kistermelők.

8-10 ezer forint lenne reális ár a mangalica karajért. Egy 150 kilós sertést 200 ezer forintba kerül vágósúlyra felnevelni, 4 kg karaj, 4 kg tarja, 12 kg comb, 5 kg lapocka és oldalas, valamint 8-10 kg apróhús, dagadó, szedelékhús van belőle, a többi zsiradék. Ha az állam nem avatkozik közbe, vége lesz ismét a magyar mangalicának, kihal a fajta, ahogy jópár éve. Most 6 ezer forintért veszik meg tőlünk a karajt, tarját, 5 ezerért a combot, lapockát. A kolbász 6 ezer, a szalámi 7 ezer forint, a disznósajt a debreceni páros, a turista, a párizsi és a többi töltelékáru 2980 Ft, nem merünk följebb menni, pedig ez az ár nekünk nem termel hasznot, így előbb-utóbb rá fogunk kényszerülni az áremelésre. A költségek pedig folyamatosan emelkednek, a fűszerek árát euróban kérik, az állat tartási, egészségügyi költségei is nőttek. Ráadásul mi 80%-ban éttermeknek adjuk el a húst, de az a szektor is inog, egyre többen bezárnak, és még nem látjuk, milyen következményei lesznek az energiaárak emelkedésének

- összegzett Kövér Zoltán,

A szakember még soha nem látta ennyire kétségbeejtőnek a helyzetet. Hiszen, ha tudja az ember, hogy egy-két évig tart a szűkös időszak, átvészeli, de ez a kiszámíthatatlanság mentálisan is tönkreteszi az embereket, mondta.

Alig termett az Alföldön kukorica, nem jutnak takarmányhoz sem a sertéstenyésztők

Murányi József családi vállalkozásban 200 disznót és 13 kocát tart, valamint üzemeltetik a Murányi Kistermelői Boltjukat Újfehértón.

200 disznójuk és 13 kocájuk volt egy éve, nagy fehér sertés és duroq fajtasertés, ez utóbbi is hússertés. A Murányi családi vállalkozásnak eddig az volt a szerencséje, hogy 14 hektár földjükön 500-600 mázsa kukoricát termesztettek a sertéseknek éves szinten, valamint 300 mázsa tritikálét, vagyis búza-árpa keveréket. Idén ezzel is gondok vannak.

Idén nagyon rossz a helyzet itt az Alföldön az aszály miatt, ami a takarmányokat illeti. Nagyon kevés termett a földeken, 10 mázsa hektáronként az átlag, az nagyon kevés. Korábban mi is megtermeltük magunknak, de most nem elég, hogy alig termett kukorica és tritikálé, még kapni sem nagyon lehet errefelé. Aki a tavalyit eladta, már nem tud venni sem. Kénytelenek voltunk a jószágállományt csökkenteni, de mások is erre kényszerültek, úgy hallom a többi temelőtől. Most 60-70 db sertésünk lesz mindössze, és ha így folytatódik, kénytelenek leszünk tovább emelni az árakat, pedig sokáig tartottuk magunkat. Még tavasszal is 1750 forintért adtuk a csont nélküli karaj kilóját, de nyáron felvittük 2200 forintra. Korábban 2950 forintért adtuk a füstölt császárt, most már 3500 Ft. Sok jóra nem számítok, minden bizonytalan, a hűtőház üzemeltetése viszi az áramot, a gyártáshoz a melegvizet a gázkazán termeli

- fejezte ki aggodalmait Murányi József.

Erősen visszaesett a forgalmuk is, feleannyit vesznek a vásárlók, aki korábban például egy kiló szalonnát vásárolt, most beéri fél kilóval. Azért egyelőre nem maradtak el, de ha haszonnal árusítanák a sertéshúst és füstölt termékeket, a töltelékárut, lehet, hogy el is maradnának. Attól tartanak a termelők, hogy ez még messze nem a válság vége.

Legalább 2500 forintért kellene már most adnunk a nyers hús kilóját, a lapockáét, de attól tartunk, akkor nem lesz, aki megveszi. Most a szűzpecse annyi nálunk, pedig legalább 2900 forintot lenne indokolt elkérnünk érte, de a multikkal és a külföldről behozott olcsó hússal nem tudjuk felvenni a versenyt

- tette hozzá Murányi József.

A legnagyobbakat is megviseli az árak elszállása

De a nagytermelők sincsenek biztonságban, hiszen nemrégiben jelentett csődöt Magyarország egyik legkorszerűbb sertésfeldolgozója. Nemcsak azért figyeltek fel a hírre sertéspiaci körökben, mert egy közepes méretű, összességében bőven 10 milliárd forint feletti forgalmú szereplő fizetőképessége rendült meg, hanem azért is, mert a kormányzat által kiemelten kezelt családi vállalkozások egyikéről, a sertéspiacon magát meghatározónak mondó, hajdú-bihari Kurucz-csoport három cégéről volt szó.

A tulajdonos kifejtette korábban, mi okozta a csődhelyzetet. Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a koronavírus-járvány, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet.

Az energia drámai drágulása mellett a takarmányárak két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta. Mindezek és a „sertéságazat negatív banki megítélése” súlyos likviditási hiányhoz vezettek

- részletezte Kurucz Ferenc a csőd okait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?