Ez fájni fog a vásárlóknak: durva áremelés jöhet az élelmiszerláncokban itthon

Ez fájni fog a vásárlóknak: durva áremelés jöhet az élelmiszerláncokban itthon

agrarszektor.hu
Az élelmiszeripar számára a következő időszak legnagyobb kihívása az önköltség-növekedés beépítése lesz a fogyasztói árakba - jelentette ki Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy az élelmiszeripar szereplőinek többsége már nem rendelkezik tartalékokkal, így számukra különösen fontos, hogy a fogyasztók felé is megjelenjen a termékek valódi önköltsége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ipar és az élelmiszeripar termelési és értékesítési mutatói vegyes képpel szolgálnak az elmúlt 7 évben. Az élelmiszeripar termelésének növekedése általában, a 2018-as és a 2020-as év kivételével elmaradt az ipar átlagos növekedésétől - ismertette Éder Tamás a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy az export aránya 40% körül alakul az ágazatban, de a nagy hozzáadott értékű, feldolgozott élelmiszerek aránya a magyar agrár- és élelmiszergazdasági exportból az egyik legalacsonyabb a térségben, csak Románia van mögöttünk. Éder Tamás szerint a magyar élelmiszeripar hosszú éveken keresztül a belpiacon szenvedte el a legnagyobb vereséget, a forgalom növekedése folyamatosan meghaladta az élelmiszeripari vállalatok belföldi értékesítésének növekedését. A szakember beszélt arról is, hogy az élelmiszeripar komoly jövedelmezőségi problémákkal küzd Magyarországon, és ez 2021-ben sem javult.

Éder Tamás a problémák között említette azt, hogy egyes ágazatokban a tömegtermékek esetében továbbra sem alakult ki a nemzetközileg is versenyképes üzemméret. Bár a technológiai lemaradás nem nőtt az elmúlt években, jelentős felzárkózás sem történt, és a munkaerőhelyzet is kezd kritikussá válni, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Az évi 10%-os bérnövekedés mellett a technológia fejlesztése, az automatizáció, a robotizáció és az ágazat “digitalizációja" alapvető kényszerré vált. A szakember további problémaként említette, hogy az élelmiszeriparban továbbra sem jellemző a “tartós bizalmi kapcsolatok" kialakulása az egyes termékpályáknál, különösen a zöldség-gyümölcs ágazatban, ahol egy kisebb piaci zavar is komoly káoszt tud eredményezni. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az is gond lehet, hogy a horizontális és vertikális szerveződések továbbra sem általánosak, bár ezen a téren történtek előrelépések (például a baromfi-, a tej- és a húságazatban), valamint hogy az alkuerőben levő különbségek a beszállító és a kiskereskedő közötti kapcsolatban továbbra is konfliktusok forrásai lehetnek, amelyet a jogalkotó újabb és újabb jogszabályokkal próbál kezelni. Éder Tamás szerint a hazai fogyasztói szokások is átalakulóban vannak - reáljövedelem növekedése komoly hatással van ezekre -, de a fogyasztók preferencialistáján továbbra is a termékek ára a meghatározó tényező. Ez pedig folyamatos lehetőséget teremt a külföldi termékek "kényszerlikvidációjára" a hazai üzletek polcain, ami különösen nagy veszély lehet a következő időszakban.

Éder Tamás

A szakember végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszak legnagyobb kihívása az, hogy hogyan építhető bele az önköltségek növekedése a fogyasztói árakba. Mint mondta, a kiskereskedelmi láncok ellenállása ebben az ügyben különösen fájdalmas lehet az élelmiszeripar szereplői számára, akik többsége mostanra már nem rendelkezik tartalékokkal. Bármennyire is fájdalmas tehát, a fogyasztó felé a termékek valódi önköltségét kell megjeleníteni - jegyezte meg Éder Tamás. A szakember emellett kifejtette, hogy a felpörgő élelmiszerinfláció okozta problémákra különféle reakciók érkezhetnek a fogyasztók és az ágazat részéről is, így például fogyasztáscsökkenés és termékdualizálódás (a prémium és az olcsó termékek szerepének erősödése), a minőséggyengítési folyamatok erősödése egyes alágazatokban (helyettesítő termékutánzatok megjelenése) és az olcsó tömegtermékek importjának erősödése, bár ezt a folyamatot a forint árfolyama gyengítheti.

A következő időszakban egy érdekes dualizmus alakulhat ki az élelmiszeriparban: akik ezt a nehéz időszakot könnyebben túl tudják élni, és még fejleszteni is tudnak, valamint be tudják vállalni a magasabb árakat, azok brutálisan el fognak húzni azoktól, akik a mindennapi túlélésükért küzdenek

- jelentette ki Éder Tamás.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?