Nem egyszerű a helyzet a magyar agráriumban: az igazán nehéz évek csak most jönnek?

Nem egyszerű a helyzet a magyar agráriumban: az igazán nehéz évek csak most jönnek?

agrarszektor.hu
Nem egyszerű a jelenlegi helyzet, hiszen rengeteg kihívással kell megküzdenie a magyar agrárium szinte minden szereplőjének, az elmúlt időszak folyamatos drágulásai, illetve az emberi erőforrások okozta problémák komolyan megnehezítik a gazdák, a termelők és a feldolgozók életét - hangzott el a Vitafort Zrt. országos szakmai partnertalálkozóján, amelyet idén a Tej Világnap rendezvényével együtt tartottak Dabason. A megnyitón felszólaló szakemberek egyetértettek abban, hogy habár nem könnyű most a helyzet, de keresleti piac van, és ha óvatosan is, de a feldolgozóiparnak fejlesztenie kell. Az biztos, hogy az "olcsó" élelmiszerek ideje lejárt, és ebben a viszontagságos időszakban még fontosabb, hogy minél több magyar termék jusson el a fogyasztókhoz.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar tejágazat egy sikerágazat Magyarországon, amely mögött rengeteg munka áll. Ennek a sikernek az alapja a feldolgozók és a termelők együttműködése, illetve az, hogy a kiskereskedelem bevonása megtörtént a termékpálya működésébe

 - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kiemelte, 2010 óta 26 százalékkal nőtt Magyaroszágon a tejtermelés, és ugyanilyen mértékben emelkedtek azoknak a tejelő teheneknek az átlaghozamai, amelyek az egész hazai tejtermelés alapját adják. Kitért arra, hogy az ágazat jól "sáfárkodik" a fejlesztési forrásokkal, a 2020 ősze után kiírt nagy technológiai pályázatoknál látszik, hogy minden nehézség ellenére 300 szarvasmarhatartó telep nyújtott be fejlesztési igényt. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta, a hazai agrárium a nemzetgazdaság meghatározó szereplője. Sok kihívással kell megküzdenie az ágazatnak a jövőben is, hiszen az orosz-ukrán háború már idén is komoly ellátási gondokat okozhat. A NAK elnöke kiemelte, a napraforgó-probléma, amelyet a háború okozott, rávilágíthat arra, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a vajjal, szerinte eljött tehát a vaj rehabilitásának ideje.

Az biztos, hogy az olcsó élemiszerek ideje lejárt, és az is biztos, hogy az élelmiszerpazarlás kérdését is más szemmel fogja nézni a társadalom a következő időszakban. Az a cél, hogy minél több magyar élelmiszer jusson el a fogyasztókhoz, ebben mindannyiunknak megvan a felelősségünk, beleértve ide a kiskereskedelmi láncokat is. Örömmel láttuk, hogy több lánc is vállalást tett a magyar termékek minél nagyobb forgalmazására.

A tej egy nagyon értékes élelmiszer, számos olyan anyagot - fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat - tartalmaz, amelyek az egészséges szervezet működéséhez kellenek - hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Nagyjából már két pohár tej, azaz napi fél liternyi mennyiség képes biztosítani rengeteg olyan hasznos tápanyagot a szervezetnek, amik az egészséges táplálkozás alapját szolgálhatják. Ezek a kedvező jellemzők azok, amelyek megalapozzák a tej és tejtermékek kedvező élettani hatását. 

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója elmondta, több mint 10 éves az a stratégiai kapcsolat, ami a Vitafort Zrt. és a Tej Termékktanács között van. Hangsúlyozta, nem egyszerű jelenleg a helyzet, mindenki ismeri az ágazat mindennapi problémáit, az elmúlt másfél év a drágulásokról szól, emellett mindenki küzd az emberi erőforrások problémájával is, ugyanakkor keresleti piac van, nemcsak a jelenben, de a közeljövőben is. 

Emelkednek az árak, és bízunk abban, hogy a magyar tejtermelésnek nemcsak múltja, jelene, de jövője is van.

Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke arról beszélt, hogy hatalmas terhet raknak a feldolgozókra az elmúlt időszakban tapasztalható drágulások, amik a teljes értékláncon keresztülfutnak. Hozzátette, ezekben a kihívásokkal teli években a feldolgozóipar legfontosabb feladata az volt, hogy megbízhatóan, jó minőségű tejtermékekkel lássa el a fogyasztókat Magyarországon, és minden, a hazánkban megtermelt tejet felvásároljon. 

Nem szabad elfelejteni, hogy miközben időnként tüzet oltunk, a távoli célokra is oda kell figyelnünk. A feldolgozóiparnak kapacitásnövelő fejlesztésekre, termékinnovációkra van szüksége ahhoz, hogy a versenytársakkal tartani tudja a lépést

 - közölte. Elmondta, a magyarországi egy főre jutó tejtermékfogyasztás még elmarad az uniós átlagtól, ugyanakkor a hazai tejfelvásárlási árak lassan, de biztosan zárkóznak fel az uniós átlaghoz, és Magyarország egyike volt azoknak a tagállamoknak, ahol a tejtermelést sikerült növelni az utóbbi években, pedig a legtöbb uniós országban stagnált, vagy csökkent. 

Mérföldkőhöz érkeztünk, fontos kérdés, hogy mi lesz a támogatásokkal, mi lesz az áfával, mi lesz az inflációval, az adókkal, a takarmányárakkal, illetve az ágazatot, az agráriumot érintő egyéb költségnövekedésekkel. Az látszik, hogy keresleti piac lesz, a kérdés az, hogy a drasztikus áremelkedések meddig fognak tartani, és meddig tarthat majd a keresleti piac növekedése. Ezeket a kérdéseket és kihívásokat közösen, együttműködve kell kezelnünk

 - hangsúlyozta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03