Beütött a tejkrízis Magyarországon? Konganak a polcok a hatósági áras termékeknél

Beütött a tejkrízis Magyarországon? Konganak a polcok a hatósági áras termékeknél

agrarszektor.hu
Több helyről, például Budapestről, Békéscsabáról és Baranya megyéből is azt jelentették, hiánycikké vált a hatósági áras, 2,8 százalékos tej. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint tudnak a problémáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezek pillanatnyi termékhiányok vagy logisztikai problémák lehetnek, hiszen ha megnézem a négy magyarországi UHT tejgyártó belföldi eladásait, akkor azt látjuk, hogy nagyon nagy mennyiségű hatósági áras tejet adtak el belföldön. A hatósági árakról szóló jogszabály azt rögzíti, hogy azonos mennyiségű tejet kell a polcokon elhelyezni, mint egy évvel korábban

- mondta a szakember az InfoRádiónak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tej Terméktanács ügyvezetője alátámasztotta a hatósági tej iránt való kereslet növekedését. A 36. hét belföldi értékesítésében a 2,8 százalékos tartós tej az előző évhez képest 213 százalékon áll, a 35. héten 187 százalékon, a 34. héten 220 százalékon. Ez pedig azt jelenti, hogy a feldolgozói oldalról több mint kétszer annyit értékesítettek a kiskereskedelem felé, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor még ezek után is tapasztalhatóak átmeneti készlethiányok, de nem tartanak tejhiánytól.

Harcz Zoltán úgy gondolja, hogy tejegyenértékben számolva önellátók lennénk, de működik a külkereskedelem, így hát bonyolultabb a kép. Az ágazat működik, a nyerstej-termelés folyik, a feldolgozók pedig a számok alapján képesek a hatósági áras tejből kétszer annyit előállítani és értékesíteni, mint az előző évben. Tejből mintegy 6-8 százalékkal több fogy az országban, mint tavaly. Mint fogalmazott, a hatósági áras tejkategória "kannibalizálja" a többi fogyasztói tejkategóriák eladásait. Ezek a tejek a legolcsóbbak a polcokon, kétszáz forintnál kezdődnek, míg a többi tej 300 forint felett kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?