Véget értek a nyugodt évek: teljesen új világ jön a magyar mezőgazdaságban

Véget értek a nyugodt évek: teljesen új világ jön a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború határoz meg most szinte mindent, annak következményeit látjuk és nyögi az agrárium is. Az agrárpiacon jelenleg uralkodó árak biztos, hogy nem fognak már visszarendeződni a régi szintjükre, egyelőre az is kérdéses, mikor fognak egyáltalán normalizálódni - hangzott el a Vitafort Zrt. országos szakmai partnertalálkozóján megrendezett kerekasztal-beszélgetésen Dabason. A szakemberek többek között azt vitatták meg, hogy a következő időszakban mik a legnagyobb kihivások, amelyek a hazai agrárium előtt állnak, melyek azok a problémák, amiket gyorsan meg kell oldani, illetve szó volt arról is, hogy egy év múlva milyen helyzetben lesz/lehet majd a magyar agrárium.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A takarmányipart jelenleg egyértelműen a forrás kérdése foglalkoztatja, teljesen megváltozott a finanszírozás látásmódja az utóbbi időszakban - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a pénz árazása még csak most kezdődik el, az utóbbi éveken ugyanis gyakorlatilag megszoktuk, hogy 2 százalék alatt kapunk kamatokat, fejlesztettünk, ez azonban mára megszűnt. A szakember úgy látja, a mostani inflációs spirál nem kizárólag a háborúnak tulajdonítható. 

Az árak tekintetében visszarendeződés egészen biztosan nem lesz. Az a kérdés, hogy majd egy átlagos magyar család, mit fog érezni akkor, amikor az élelmiszer- és energiaárakra elmegy majd a fizetések 50-60 százaléka. Itt most tényleg egy új világ van.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a szántóföldi növénytermesztés oldaláról az orosz-ukrán háború kvázi egy lehetőség, különösen annak fényében, hogy a háborúban érintett felek jelentős terményelőállítók a pályán. Az állattenyésztés számára ugyanakkor a mostani helyzet egyértelműen kihívást jelent, de az élelmiszeriparban sem egyszerű a helyzet, hiszen a kiskereskedelemnek egyre többet kell magyarázkodnia az átadási és fogyasztói árak emelkedése kapcsán. Az elnök hangsúlyozta, a legnagyobb kihívás a bizonytlanaság lesz. A jövőre vonatkozó feladatokat és kihívásokat tekintve kiemelte, az aszály óriási, több milliárdos károkat okoz évente a magyar agráriumban, szükség van egy felelősre, aki az öntözésfejlesztéssel foglalkozik, mert minden eddiginél fontosabb lenne, hogy növeljük az öntözött területek nagyságát az országban. 

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora elmondta, a cél az kell, hogy legyen, hogy ténylegesen az országhatáron belül el tudjunk látni 10 millió embert élelmiszerrel. Meglátása szerint a háború valós hatásait még nem is érzékeljük igazán, el kell telnie még körülbelül egy fél évnek, hogy az élelmiszergazdaságban a hatások érződjenek. 

Nem az volt a normális élelmiszerár, amihez eddig hozzászoktunk, bármennyire is fájdalmas, most kerülnek oda az árak, ahol lenniük kell

 - hangsúlyozta. A gabonaárakat tekintve közölte, az biztos, hogy a gabonaárak emelkedése a továbbiakban sem fog leállni. 

A jövőt tekintve nincs más választásunk, lépni kell, előre menni, hiszen ebben az ágazatban vannak Magyarország lehetőségei. Az öntözés is ilyen kérdés, évek óta beszélünk róla folyamatosan, mégsincs érdemi változás.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint is óriási bizonytalanságot okoz az ágazatban, hogy a jelenleg zajló folyamatok meddig tartanak, mikor jön el az a pont, amikor már tudni lehet, hogy milyen árakkal, költségekkel kell számoli. Úgy látja, ha már egy év múlva kiszámíthatóak lennének a viszonyok, az nagy eredmény lenne, de nagy kérdés az is, hogy az az infláció, ami a tej termékpályán is végigfut kihat-e a fogyasztói árakra. A szakember is kiemelte, az agrárpiacon most uralkodó árak biztos, hogy nem fognak visszarendeződni, inkább az a kérdés, mikor stabilizálódnak. 

Óriási kihívást jelent, hogy meg kell győznünk a kisebb tejtermelőket, hogy ne adják fel a termelést még ilyen inputköltségek mellett sem.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?