Forrong a magyar borágazat: elkerülhetetlennek tűnik az áremelés

Forrong a magyar borágazat: elkerülhetetlennek tűnik az áremelés

agrarszektor.hu
Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. A fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek a boltok polcain - derült ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a kialakult helyzetet több tényező együttes hatása idézi elő. A pandémia, valamint a világpolitikai események hatásai rendkívüli mértékben befolyásolták az európai borpiaci folyamatok kedvezőtlen alakulását. Mindez a magyar pincészeteket is sújtotta, és a felvásárlók a szőlő árak természetellenesen alacsony szinten tartásával próbálták az ágazat nemzetközi versenyképességét fenntartani.

A hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedéseinek ellenére sem változtak. Viszont a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek. További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén.

A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem történik meg a nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. Mindeközben a borászati termékeken kizárólag a kereskedelem tud profitot realizálni, amely egyébként felelős az árak irreálisan alacsonyan tartásáért is.

Évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus járvány. Az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végig gyűrűzik a teljes borpiacon és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, mely kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban

- tette hozzá Légli Ottó, a HNT elnöke.

A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése. Ide tartozik a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is. A szakértők szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20%-kal növekedtek a borászatok előállítási költségei, ezért elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi átvételi árának legalább ezzel megegyező szintű emelése a 2021-es szüret után.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?