Ennek nagyon rossz vége lehet: drasztikus lépésre készülnek a magyar gazdák

Ennek nagyon rossz vége lehet: drasztikus lépésre készülnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb problémát jelent a hazai tógazdaságokban az elhúzódó csapadékszegény, meleg időjárás. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ezért arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy sok haltermelő kénytelen már most lehalászni a halállományt. Egy átlagos évben erre egyébként novemberben került volna sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyors párolgás és a vízfolyások kiszáradása következtében rohamosan apadnak a halastavaink. A legnagyobb gond a völgyzárógátas halastavaknál van, hiszen ezeket már a télen lehullott kevés csapadékból sem sikerült üzemi vízszintre tölteni tavaszig. A novemberre tervezett halászat helyett sok helyen a gazdák kénytelenek már most lehalászni a halállományt, a térdig érő vízben oxigénhiány és a halfogyasztó madarak is fenyegetik a kihelyezett halakat.

Már tavaly is nehéz helyzetbe kerültek a haltermelők az aszályos időjárás miatt, az legfrissebb adatai alapján 2021-ben 2,5%-al csökkent az üzemelő halastavak területe Magyarországon, tavaly a Dunántúlon 15%-al kevesebb halat tudtak lehalászni a völgyzárógátas halastavakból. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ukrán-orosz konfliktus hatására gyors ütemben növekedik az elektromos áram, a gázolaj és a takarmányok ára, ami a vízhiánnyal társulva kilátástalan helyzetbe hozza a hazai haltermelőket.

(A cikkben szereplő képek forrása: MA-HAL)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?