Már nem a lucfenyő a legnépszerűbb? Egyre több magyar vesz ilyen fát karácsonyra

Már nem a lucfenyő a legnépszerűbb? Egyre több magyar vesz ilyen fát karácsonyra

agrarszektor.hu
Az előjelzések szerint 10-20 százalékkal kell idén többet fizetni a fenyőfákért, mint tavaly - mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Orlóci László beszélt arról is, hogy néhány fajta kikophat a kínálatból, amelynek egyre növekvő - de azért még kisebbségi - részét adják az import fenyők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint újdonság idén, hogy bár korábban a méterár volt etalon a fenyőknél, mostanra egyre gyakrabban darabárat határoznak meg - írta meg az Infostart. Orlóci László úgy vélte, ezt még nem szokták meg a magyar vásárlók, ezért figyelni kell és számolni egy kicsit, a tavalyi árakra rátéve az emelkedést: és ebből lehet következtetni arra, hogy az adott darabár reális-e, vagy sem. A szakember kitért arra is, hogy több ok is meghúzódik az áremelkedés mögött, az egyik a szállítási költségek emelkedése, a másik az euróárfolyam, de drágább lett magának a növénynek az előállítása is.

Magyarországon közel 2 millió fenyőfát termelnek és szállítanak piacra. Az import aránya jelentős, 400-500 ezer fenyő is a forgalomba kerülhet külföldről. Általában a nordmann jegenyefenyőket hozzák be - és szinte csak ezt -, ugyanis ilyet nem lehet Magyarországon kellő minőségben megtermelni. A korábbi kedvenc lucfenyőből viszont van hazai termés, de a divat változik, ezért most a legnagyobb kereslet az import nordmann fenyőre van. A korábban népszerű ezüstfenyő mára szinte eltűnt a kínálatból - mutatott rá a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet kiválasztani a jó fenyőfát, Orlóci László elmondta, hogy ha megtetszett valamelyik növény, meg kell vizsgálni azt a részét, ahol a tövet levágták. "Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni" - magyarázta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?