Súlyos árat fizetnek ezért a magyar gazdák: nincs mese, ezt nem úszhatja meg senki

Súlyos árat fizetnek ezért a magyar gazdák: nincs mese, ezt nem úszhatja meg senki

Egyre komolyabb költségek terhelik a magyar növénytermesztőket. Az elmúlt időszakban nemcsak a műtrágyák, növényvédő szerek és az üzemanyagok ára emelkedett meg nagyobb mértékben, hanem olyan kisebb, de végső soron szintén jelentős tételeké is, mint például a raklapok vagy csomagolóanyagok. A mezőgazdasági szolgáltatások terén is óriási drágulás volt tapasztalható az elmúlt egy évben, különösen a szállítás, fuvarozás költségeinek megugrása érintette érzékenyen az ágazat szereplőit. Az Agrárszektor megkérdezte a gazdákat, hogy mit tapasztaltak ezekből az áremelkedésekből, mely tételek drágulását érezték meg a leginkább, és melyek voltak elhanyagolhatóak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős áremelkedéseket tapasztalhattak a magyar gazdák az utóbbi hónapokban. Ez nemcsak a növénytermesztés olyan nagyobb elemeinél jelent meg, mint a műtrágyák, a növényvédő szerek vagy az üzemanyagok ára, hanem a kisebb költségtételek esetében is. Ide tartozik például a csomagolóanyagok és a raklapok ára, vagy épp a mezőgazdasági szolgáltatások költségei is, amelyek mind-mind komolyan megnőttek az egy évvel ezelőtti szinthez képest. És hogy mennyivel, arról az Agrárszektor megkérdezte az ágazat szereplőit.

A zalai Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője, Németh Zoltán az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a járulékos költségek emelkedését nem szokták nagyon vizsgálni, mert ágazati általános költségekkel számolnak. A szakember elmondta, hogy ezek árában egy 5-10%-os növekedést tapasztaltak az elmúlt év során, de ez nem volt radikális. A mezőgazdasági szolgáltatások terén viszont 10-20%-os költségnövekedés van, ugyanis itt rakódik le a gázolaj és a munkaerő magasabb költsége. Németh Zoltán szerint az imputköltségek növekedése az, ami igazán megdrágítja a növénytermesztést. Példaként említette, hogy a nitrogénalapú műtrágyák 4-5-ször többe kerülnek a tavaly év eleji árakhoz képest, de a növényvédő szerek és a lombtrágyák terén is egy 10-20%-os drágulásról lehet beszélni.

A tarpai Guti és Fiai Bt. egyik névadója, Guti Rudolf szerint a járulékos költségek ára körülbelül 20%-ot nőtt az elmúlt év során. A szakember szerint nemcsak a csomagolóanyagokat, fóliákat és hasonló költségelemeket kell ideérteni, de a fuvarozás, a kiszállítás költségei is megugrottak. Mindent egybevetve a drágulás eléri a 28-30%-ot is. Ami a raklapokat illeti, Guti Rudolf elmondta, hogy a cégnél van egy bizonyos körforgás a "göngyölegben", ami elhasználódik, azt cserélik vagy pótolják. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakember kifejtette, hogy az élelmiszerek esetében viszont más a szisztéma, mert szigorúan meg van határozva, az egyes raklapokra milyen élelmiszerek pakolhatóak. A tarpai gazdálkodó szerint inkább a beszállítókkal vannak problémák, mert nincsenek felkészülve a megrendelések felélénkülésére. Guti Rudolf hangsúlyozta, hogy a fuvarozás, az üzemanyagárak és a munkaerőhiány a három legjelentősebb költségtétel.

A Somogy megyei Solanum Kft. ügyvezető igazgatója, Varga György, az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a göngyöleget mindig egy évre előre vásárolják, ezért egyelőre még olyan nagyon nem érzik ezt a költségnövekedést. A szakember inkább a műtrágyák és növényvédő szerek árának emelkedését említette, ami áthúzódik erre az évre, és akik tavaly nem vásárolták meg előre ezeket a szereket, azoknak most a jóval magasabb árakkal kell szembesülnie. Varga György szerint is a fuvarozás költségei azok, amelyek a legdurvábban megnőttek az elmúlt időszakban. A szakember példaként említette, hogy amíg egy évvel ezelőtt Hollandiából 350-400 ezer forintért tudtak megoldani egy szállítást, ez mostanra a duplájára nőtt. Ha pedig a cég telephelye, és Budapest között kell fuvarozni, annak is körülbelül 66%-kal nőttek meg a költségei.

A Kamut-Gyúrpusztai Kft. ügyvezetője szerint mértéktelen áremelkedés tapasztalható a göngyölegek terén. Földesi István szerint egyre nehezebb raklapot szerezni, ami van, annak is 1,5-szörösére emelkedett az ára, a csomagolóanyagok is jelentősen, 25-30%-kal drágultak meg. A békési szakember emellett kitért arra is, hogy a munkabérek 20%-kal nőttek, de nagyon nagy növekedések voltak tapasztalhatóak az alapanyagárakban is. Összességében 30%-nál biztosan magasabbak az ilyen jellegű költségeik. Földesi István úgy látja, hogy ezeknek a drágulásoknak le kellene képződnie a zöldségárakban, és a szerződéses árak vonatkozásában is meg kellene jelennie ezeknek a költségtételeknek, ahogy az inputanyagok, a fuvarozás és a többi ilyen járulékos költség emelkedésének is, hogy ezeket ne a termelők viseljék egyedül. Ahogy a Békés megyei Kamut-Gyúrpusztai Kft. ügyvezetője fogalmazott, azt szeretnék elérni, hogy a teljesítési hely a táblán vagy a telephelyen legyen, ne nekik kelljen viselni a fuvarozás költségeit is. Ez utóbbiban viszont már történt némi előrelépés, ugyanis egyre több olyan vevőjük van, aki a fuvarköltségeket már maga állja - ismertette Földesi István.

Összességében elmondható, hogy a járulékos költségek növekedését a növénytermesztési ágazat szereplői vállalkozásuk méretéből és profiljából kifolyólag máshogy látják, de mindannyian úgy becsülték, hogy az elmúlt egy évben mintegy 10-30%-ot drágultak ezek a tételek. Abban azonban mind egyetértettek, hogy a legjelentősebb - és az ágazatot a legérzékenyebben érintő - áremelkedés a szállítás, fuvarozás terén volt tapasztalható. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a drágulás még nem állt meg, így később azoknak is gondot jelenthet, akik most még nem érzik ezeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?