Itt a franciák nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

Itt a franciák nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

agrarszektor.hu
Franciaország 2022. januárjától sokféle zöldség és gyümölcs esetében betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése érdekében - közölte hétfőn a környezetvédelmi minisztérium. A kormány egy 2020. februárjában megszavazott törvényt hatályba léptetve közzétette azt a mintegy 30 gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó listát, amelyeket január 1-jétől kizárólag műanyag csomagolás nélkül lehet majd árusítani. A listán a póréhagyma, a padlizsán a gömbparadicsom, valamint az alma, a banán és a narancs szerepel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felháborító mennyiségű egyszer használatos műanyagot használunk mindennapjainkban. A törvény célja, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyagok használatát, és ösztönözze annak más anyagokkal vagy újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolásokkal való helyettesítését

 - áll a minisztérium közleményében. Becslésük szerint a gyümölcsök és zöldségek 37%-át csomagolva adják el, és a minisztérium arra számít, hogy az intézkedés révén évente több mint egymilliárd darab felesleges műanyag csomagolást lehet majd megelőzni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A francia gyümölcsértékesítők szövetségének elnöke, Francois Roch szerint a papírra való átállás nehéz lesz ilyen rövid idő alatt. 

Egyes termékek értékesítése bonyolult, mivel csomagolás hiányában sok vásárló megérintheti a gyümölcsöt, és az emberek nem akarják, hogy a gyümölcsükhöz más vásárlók is hozzányúljanak

 - mondta. A csomagolási tilalom egy többéves kormányzati program része, amelynek célja a műanyagok fokozatos kivonása. Franciaország 2021-től betiltotta a műanyag szívószálakat, poharakat és evőeszközöket, valamint a hungarocellből készült dobozokat is.

A szeletelt gyümölcsöket és korlátozott számú kényes gyümölcsöt és zöldséget egyelőre még lehet műanyag csomagolásban árulni, de ezt 2026. június végéig fokozatosan megszüntetik. A műanyag csomagolást 2023. június végéig betiltják a koktélparadicsom, a zöldbab és az őszibarack, 2024 végéig pedig az endívia, a spárga, a gomba, egyes saláták és fűszernövények, valamint a cseresznye esetében. 2026 június végére már a málnát, a szamócát és más bogyós gyümölcsöket is műanyag csomagolás nélkül kell értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?