Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

agrarszektor.hu
A török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el friss és fagyasztott paradicsomra egyaránt. A kiviteli tilalom április 14-ig tart.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium március 2-án a friss és fagyasztott paradicsom exportjának tilalmát rendelte el Törökország mind a 81 tartományában. A kiviteli tilalom április 14-ig tart. A döntés oka az országban az utóbbi pár napban bekövetkezett példátlan méretű áremelkedés, illetve az élelmiszerbiztonság és árstabilitás garantálása, különösen a földrengés által sújtott 11 tartományban. Az exporttilalom minden célország vonatkozásában fennáll, kivétel Észak-Ciprus, Palesztina, Azerbajdzsán, Szíria egyes részei, illetve mindazok a humanitárius segélyprogramok, amelyeknek a török állam korábban már támogatást ígért - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, melynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult a Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.  Jelenleg a török piacokon a paradicsom ára 35-40 török líra között alakul (655-745 Ft/kg).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58