Váratlan lépést tett Oroszország: feloldják egyes termékek importkorlátozásait

Váratlan lépést tett Oroszország: feloldják egyes termékek importkorlátozásait

agrarszektor.hu
Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy a közeljövőben feloldják az egyes török agrártermékekre bevezetett importkorlátozásokat. Ez egyebek mellett a paprikát és a paradicsomot is érinti. A törökök már jó ideje szorgalmazták az importkvóta teljes eltörlését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnazor közleménye szerint az utóbbi időben lefolytatott vizsgálataik eredménye szerint a Törökországból érkező egyes agrártermékek jó minőségűnek és biztonságosnak tekinthetők, ezért hamarosan engedélyezni fogja ezek behozatalát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ilyen termék a paradicsom, a paprika, a gránátalma, a szőlő, a narancs és a grapefruit. A még érvényben levő korlátozásokat Oroszország az utóbbi években vezette be, elsősorban növényvédőszer-maradványokra hivatkozva. Ez komoly hatással volt a török gazdaságra, mivel csak 2022 januárjában 4,25 milliárd dollár értékű árut exportáltak az oroszoknak.

A paradicsomkvóta emelése is valószínű

Februárban az Interfax orosz hírügynökség már megszellőztette, hogy várhatóan 300-ról 350 ezer tonnára emelik a Törökországból érkező paradicsom éves importkvótáját. Török ágazati szereplők már jó ideje az importkvóta teljes eltörlését szorgalmazzák. Ez nem véletlen, hiszen 2021-ben a török paradicsomexport volumene 623 ezer tonna volt, értéke pedig 336 millió eurót ért el, ennek nagyjából a felét Oroszországba szállították.

Az orosz-ukrán háború kitörése és a Kínában bevezetett járványügyi korlátozások miatt Törökország egyre jelentősebb exportpartnere az Európai Uniónak is. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a nyugati szállítási útvonal biztonságosnak tekinthető, másrészt az orosz-uniós üzletek során a szállítmányozók igyekeznek olyan útvonalakat találni, amelyek egy esetleges hosszan tartó hidegháború esetén is sokáig fenntarthatóak lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?