Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok hamarosan

Óriási változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok hamarosan

agrarszektor.hu
A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén meghatározó a csomagolóanyagok szerepe, az eladott zöldségek 70%-a, a gyümölcsök 60%-a csomagolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A COVID-19 járvány hatására ez a tendencia felerősödött, Magyarországon a pandémia kezdete óta kb. másfélszeresére nőtt a csomagolt frissáru iránti kereslet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azonban az esztétikus megjelenésen és az információs felületen túl a csomagolóanyagoknak nagy szerepük van a termékek eltarthatóságában és minőségmegőrzésében is (pl. a kígyóuborka esetén a fóliaborítás mintegy háromszorosára növeli az eltarthatóságot), csökkentve így az élelmiszerhulladék mennyiségét. Az előnyök mellett azonban a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból az újrahasznosíthatóságuk ellenére is hatalmas problémát jelentenek. Ezen túl meglehetősen drágák is, összességében a termelési költség akár 20-30%-át is kitehetik.

A fenntartható csomagolóanyagok egyrészt marketing eszközként működnek, másrészt a prémium termékek esetében a fogyasztók a magasabb vételárral megfizetik a fenntartható csomagolásokat. Az olcsóbb árfekvésű termékek esetében ezzel szemben a vásárlók nem fogadják el a környezetbarát termékcsomagolásból adódó többletköltséget. Fontos szempont a környezetbarát csomagolások alkalmazása során a termékminőség, amelyre a vásárlók igen érzékenyen reagálnak, mivel a kifogástalan minőségű és megjelenésű termékeket keresik. Az új típusú csomagolások alkalmazásának tehát nem csupán gazdasági vetülete van, hanem a termékminőség szempontjából is meg kel felelniük. Ugyanakkor, mivel ezek a csomagolóanyagok többnyire többletköltséget jelentenek a termelők számára, ameddig nem szabályozott államilag egységesen a csomagolóanyagok használata, addig ezek alkalmazása a magasabb árfekvésből adódóan versenyhátrányt jelent a termelők számára.

A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén a legnagyobb mértékben drágult input anyagok egyike volt a csomagolóanyag, a beszerzési árak gyakorlatilag minden alapanyag (pl. kartonpapír, műanyag, fa) esetén számottevően emelkedtek az elmúlt időszakban. Ennek okai elsősorban a magas energia- és üzemanyagköltségek, valamint a súlyos ellátási problémák, amelyet a konténerhiány miatti magas tengeri szállítási költségek okoznak. Az alapanyaghiányban és a drágulásban szintén szerepet játszik, hogy az USA és Kína nagy mennyiségben vásárolta fel a csomagolásokhoz használt alapanyagokat az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően, pl. a raklapokhoz, tárolórekeszekhez és ládákhoz használt fa ára az elmúlt időszakban megháromszorozódott.

Új szabályozás az EU-ban

Az EU-ban 2021. július 3.-án lépett hatályba az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv, amely megtiltja számos egyszer használatos műanyagtermék, az expandált polisztirolból készült étel- és italtartók, továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatalát. Franciaország a jelenlegi EU szabályozásnál jóval szigorúbb irányelveket követ, az "AGEC - Pazarlásellenes és a körforgásos gazdaságról szóló törvény" 2022 január 1.-től hatályba lépő rendelkezései alapján a zöldségek és gyümölcsök a jövő év elejétől már nem árusíthatók műanyag csomagolásban, illetve a műanyag címkék, felíratok sem megengedettek. Lengyelországban előreláthatóan 2024-től tiltják be a műanyag csomagolásokat és a többi EU tagország is hasonló irányba halad.

Mit hoz a jövő: új anyagok és technológiák

Számos innovatív csomagolóanyag használata van kísérleti szakaszban, azonban a klasszikus alapanyagok, így pl. a műanyag háló és a kartonpapír helyettesítése nagy kihívást jelent. Szintén nehéz a magas nedvességtartalmú termékek gazdaságos és egyben ökológiailag is fenntartható csomagolása, hiszen ezeknek a csomagolóanyagoknak a fenntarthatóság és újrahasznosíthatóság mellett nedvességállónak is kell lenniük, továbbá az újfajta csomagolás nem befolyásolhatja az eltarthatósági időt vagy az ízminőséget.

Az innovatív csomagolóanyagok alkalmazása alapvetően három irányba halad:

  • Régi anyagok alkalmazása új területeken

Az alacsonyabb nedvességtartalmú termékek csomagolása során sokszor megoldást jelent a cellulóz hálók és tálcák alkalmazása, így pl. spárga esetén műanyag helyett a cellulóz háló. A műanyagmentes, biológiailag lebomló és komposztálható cellulóz hálós zsákok olyan zöldségek és gyümölcsök esetén is alternatívát jelentenek, amelyeket eddig fóliatasakba csomagoltak (pl. spárga, alma, körte). A cellulóz csomagolás nyolc hét alatt lebomlik és a biológiailag lebomló hulladékkal együtt ártalmatlanítható. A magasabb nedvességtartalmú, puhább gyümölcsök (pl. bogyós gyümölcsök, paradicsom) tárolására és szállítására a legújabb alternatíva a cellulózzal vagy műanyag fóliával lezárt és bélelt papír tálcák alkalmazása. Ezek a jövőben feltehetően alkalmasak lesznek a műanyag fóliával lezárt műanyag tálcák és tárolók kiváltására.

  • Új alapanyagok alkalmazása a hagyományos csomagolóanyagok kiváltására

A Silphia (Silphium perfoliatum), azaz csészekóró egy új, ígéretes alapanyag, amely helyettesítheti a hagyományos cellulóz alapú kartonpapírt. A Silphia Észak Amerikában őshonos, de Európában is termeszthető, alacsony tápanyag és víz igényű évelő növény. Mintegy 35%-ban tartalmaz hasznosítható növényi rostot, amely vegyszermentes technológiával nyerhető ki. A Siplhia rostból készült kartoncsomagolást elsőként a németországi Lidl és a Kaufland vezette be 2021 novemberében bio paradicsom, alma és gomba csomagolására. Jelenleg kísérleti szakaszban van a különböző víz- és zsírtaszító bevonatok alkalmazásának a vizsgálata, így az Silphia rost alapú kartonpapír a jövőben nem csupán a hagyományos kartont, hanem egyes műanyag csomagolásokat is helyettesíthet.

  • Újrahasznosítható és biológiailag lebomló műanyagok

Az újrahasznosított polipropilén, azaz r-PP teljes mértékben és gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható. Ezek az ún. reciklált polipropilének ugyan azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos PP műanyagok, tehát tökéletesen átlátszók, illetve azonos minőséget és eltarthatóságot biztosítanak. Az újrahasznosítható műanyagok mellet a biológiailag lebomló polimerek szerepe is egyre nagyobb. Ezeket a komposztálható, keményítő-műanyag alapú keverékeket a talaj mikroorganizmusai teljes mértékben lebontják, szén-dioxid, humusz és víz lesz belőlük.

A jövő csomagolása: antibakteriális okos csomagolóanyagok

Szingapúri-amerikai kutatócsoport fejlesztette ki a lebomló okoscsomagolást, amely antibakteriális, azaz gátolja az élelmiszerek romlását előidéző baktériumok szaporodást. Az újgenerációs csomagolóanyag a zein nevű kukorica fehérjéből, keményítőből és más természetes biopolimerekből áll, amelyet természetes antibakteriális hatóanyagként funkcionáló kakukkfű illóolajjal és citromsavval itatnak át. A csomagolásban lévő szálak a páratartalom növekedésének vagy a káros baktériumok enzimjeinek hatására természetes antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki, amelyek elpusztítják az élelmiszereket szennyező, gyakori veszélyes baktériumokat, például az E. coli és a Listeria baktériumokat, valamint a gombákat. A csomagolást úgy tervezték, hogy csak további nedvesség vagy baktériumok jelenlétére reagálva szabadítsa fel kis mennyiségben a szükséges, antimikrobiális vegyületeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58