Elképesztő rekord született Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén

Elképesztő rekord született Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén

MTI
Minden eddiginél több, 775 minta érkezett Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára, melynek zsűrije 7 nagyarany-, 140 arany- és 94 ezüstérmet, 6 Champion díjat, valamint további 19 különdíjat osztott ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kora tavasztól a világ nemzetközi és helyi borverseny-szervezői sorra mondták le rangos versenyeiket a koronavírus-járvány miatt, néhányan voltak csak, akik az év második felére halasztották megmérettetéseiket. Az április elejére tervezett VinAgorát végül a járványügyi helyzet javulásának, valamint Szekszárd városa és a helyi borászok segítőkészségének köszönhetően július 3-5. között sikerült mégis megtartani, idézték fel a szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Tájékoztatásuk szerint a VinAgora a rendkívüli helyzet miatt a megszokotthoz képest kicsit másként zajlott. A külföldi bírálók az elmúlt évekkel ellentétben főleg a környező országokból érkeztek, de így is sikerült megfelelni a külföldi szakértők részvételére vonatkozó nemzetközi szabályoknak. A szervezők a lehetőségekhez mérten nagy gondot fordítottak a biztonságra, emiatt a megszokott délutáni programokat is mellőzték.

A VinAgorára idén is - zsinórban harmadszor - rekordszámú nevezés érkezett: 775 minta összesen 15 országból. A magas átlagos minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a tételek csaknem 70%-ának adtak ezüstérem szintű, azaz 84 feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Ez alapján végül 7 nagyarany-, 140 arany-, 94 ezüstérem, 6 főkategóriagyőztes Champion díj, valamint további 19 különdíj született, olvasható a közleményben.

A Champion díjat a fehérborok közül a spanyolországi Rueda borvidéken működő Bodegas Castelo de Medina 2019-es Sauvignon Blanc-ja, rosé kategóriában a Mikóczi Pincészet 2019-es Szekszárdi Kékfrankos Roséja, a vörösborok mezőnyében pedig a Pannonhalmi Főapátság 2017-es Infusio cuvée-je nyerte el.

A pezsgők Champion díját a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Pannon Imperial Extra Dry tételének ítélték a bírálók, a sárospataki Evinor-Simkó Pince pedig 2018-as Jégborával a természetes édes borok, 2013-as Tokaji Essenciájával pedig a botritiszes borok Champion díját is kiérdemelte.

A legeredményesebb családi pincészet különdíját szintén az Evinor-Simkó Pince kapta meg, a legeredményesebb fiatal borász különdíját Baranyai Péternek (Garamvári Szőlőbirtok), a VinAgora felfedezettjének különdíját pedig a szigligeti Szatmári Pincészetnek ítélte a zsűri.

A Prix VINOFED (a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetségének különdíja) nyertesei a Szatmári Pincészet 2013-as Szigligeti Zeus 2013 fehérbora, a szekszárdi Mészáros Borház 2017-es Ohmerops Cuvée vörösbora, valamint Romsics Bence 2019-es Balatoni Kékfrankos rozéja lettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?