Kihirdették a 2021-es Magyar Bor Nagydíj  nyerteseit: itt vannak a győztesek

Kihirdették a 2021-es Magyar Bor Nagydíj nyerteseit: itt vannak a győztesek

agrarszektor.hu
A neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lettek a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertesei. A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér és vörös borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt Super 12 válogatásukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A listára felkerült tételekből a szakmai szervezet tagjai egy fehér és egy vörös bort választottak ki a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként - közölte az MTI-vel az MBK. Ez egy egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban - hangsúlyozza a közlemény. A 2021-es Super 12 listákon ezúttal 12 anyaországi és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3).

EZ IS ÉRDEKELHET

A borok között 16 a fajtabor és 8 a házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a cabernet franc (8), a merlot (6), a furmint (5) és a syrah (4) voltak.
A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal képviselteti magát a Super 12 listán. A válogatásba rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik az egri St. Andrea és ménesi Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel. A Magyar Bor Nagydíj történetében első alkalommal kerül az elismerés Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadik első helyezést gyűjti be. A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor Debrecenben, amikor a rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad - közölte a Magyar Borszakírók Köre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02