Óriási beruházás Ordacsehiben: egymilliárdból fejleszt az agrárvállalat

Óriási beruházás Ordacsehiben: egymilliárdból fejleszt az agrárvállalat

MTI
Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben, a cég a márciusban kezdődő, mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére meghirdetett pályázaton - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a somogyi településen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt a támogatói okirat átadásán azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amellyel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak. Utalt rá: a szőlő- és bortermelésnek történelmi hagyománya van a Dél-Balatonon, a térség az ágazat fontos helyszíne, amit az is bizonyít, hogy több itt dolgozó borász kapta meg az év bortermelője címet. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban az élelmiszeripari szereplőknek megítélt források "jó helyre mennek", a kapacitásnövelést, az alapanyagtermelés biztonságát szolgáló beruházások esélyt nyújtanak a magyar agrárium hazai és nemzetközi erősödésére.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar kormány úgy látja, hogy a helyi erőforrásokat felhasználó értékteremtésben kulcsfontosságú szereppel bír a mezőgazdasági termékeket feldolgozó élelmiszeripar és borászat - emelte ki. Feldman Zsolt kitért arra, hogy Somogy 3. számú választókörzetében több mint 3100 pályázó mintegy 30 milliárd forint támogatást nyert el a vidékfejlesztési programból az elmúlt években, ebből 18,5 milliárdot beruházásra fordítottak, és ez komoly segítséget jelentett a térség gazdaságának. Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője a szőlőfeldolgozó szükségességét azzal indokolta, hogy a boglári azon kevés magyarországi borvidékek egyike, ahonnan "a megtermelt érték jelentős része, 80 százaléka szőlőként távozik". Az üzemnek köszönhetően a Dél-Balatonon élő és a Balatonboglári borvidéken érdekelt szőlősgazdák új lehetőségekhez jutnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaszi József, a beruházó részvénytársaság elnök-vezérigazgatója azt mondta: az építkezés két évet vesz igénybe, annak eredményeként képessé válnak bor vagy hűtött, szűrt must előállításra, amelyet nagyobb távolságokra, akár külföldre is szállíthatnak értékesítésre. Utalt arra, hogy a 30 állandó és jelenleg 60 alkalmi munkavállalót foglalkoztató, szőlőtermeléssel és egyebek mellett vetőmagelőállítással is foglalkozó vállalat 200 hektár saját szőlőültetvénye mellett 100 hektár integrált területet kezel, ahonnan egy szüreti időszakban 300-350 kamionnyi szőlőt szednek le és szállítanak el. A szőlő értékesítésének óriási a kockázata, mert ha eljön a szüret ideje, el kell adni, és a termelő mint alapanyagelőállító sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerül, előfordul, hogy önköltség alatt kell értékesítenie - mondta.
Hangoztatta, "ehhez képest óriási előny", ha már a szőlőből készült bort, vagy mustot szállítanak. Tavaszi József az MTI kérdésére elmondta, a hat évtizedes múltra visszatekintő Balaton Agrár Zrt. tavaly és 2020-ban is mintegy másfél milliárd forint árbevételt és mintegy 100 millió forint nyereséget ért el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?