Őrület, ami Egerben zajlik: egyre több termelő lépheti ezt meg a borvidéken

Őrület, ami Egerben zajlik: egyre több termelő lépheti ezt meg a borvidéken

agrarszektor.hu
Átalakulóban van az egri borvidék kínálata, hiszen míg eddig folyamatosan nőtt a rozéfogyasztás, az utóbbi két-három évben komoly átrendeződés történt a vörösborok irányából a fehérborok felé - mondta Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet ügyvezetője az InfoRádióban. Hozzátette, ez a változás mára olyan drasztikus mértékű lett, hogy kihívást jelent a tradicionálisabban kékszőlőtermesztő egri borvidéknek. Ez azt is jelenti, hogy hogy azokat az ültetvényeket, amelyek kikerülnek majd folyamatosan a termelésből, nem biztos, hogy kékszőlőfajtával kell majd visszapótolni, hanem ezek helyett jöhetnek be új fehérek, illetve a még szabadon álló területeknél is inkább a fehér fajták a dominánsak. A szakember szerint ez akár 80 százalék fehér, 20 százalék kékszőlőt jelenthet, míg öt évvel ezelőtt inkább fordítva volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A keresletre igyekszik reagálni az egri borvidék is, hiszen habár az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a rozéfogyasztás, amihez praktikusan kékszőlő kell, és akkor stagnált a fehérbor, az utóbbi két-három évben ez megváltozott, és a rozé nagyjából szinten maradt, de komoly átrendeződés van a vörösborok irányából a fehérborok felé - közölte Soltész Gergő. Kiemelte, ez az elmúlt egy-másfél évben olyan drasztikus mértékűvé változott, ami bizony kihívást jelent a tradicionálisabban kékszőlőtermesztő egri borvidéknek, vagyis kicsit több a kékszőlő és kicsit talán kevesebb a fehérszőlő annál, mint ami piaci igényként, keresleti oldalról a borfogyasztóknál jelentkezik. A szakember szerint mindez azt jelentheti, hogy azokat az ültetvényeket, amelyek a koruknál vagy a támberendezés állapotánál fogva kikerülnek majd folyamatosan a termelésből, nem biztos, hogy kékszőlőfajtával kell majd visszapótolni, hanem ezek helyett jöhetnek be új fehérek. Illetve a még szabadon álló területeknél is inkább a fehér fajták a dominánsak, de ez akár 80 százalék fehér, 20 százalék kékszőlőt jelenthet, míg ez öt évvel ezelőtt inkább fordítva volt.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen az egri bor jelenléte, piaci részesedése, akár a hazai piacon, akár a világpiacon, Soltész Gergő tudatta, a környező országokban az elmúlt évtizedekben a bikavért megismerték és tudták is kóstolni, de ezekben az országokban is változik a borízlés, azt is tudomásul kell venni, hogy bikavérből is egy picit másabbat keresnek. Amíg öt évvel ezelőtt egy-egy exportszállítmányunknál a bikavér aránya a nyolcvan százalékot is elérte, ez most ötven, de akkor tudunk mellette mást is vinni, és visszük a fehéret, a rozét.

Azt látni most, hogy több dolog formálja a borízlést, egyrészt vannak azok a tendenciák, amelyek talán már Nyugat-Európában most is láthatóak, ebben nem feltétlenül csak ez a gyümölcsösség és könnyedség kedvelése, hanem a vegán termékeknek egyre nagyobb népszerűsége, néhány esetben, bár ez még messze nem tömeges, a biotermékek, amelyek sokkal jobban teljesítenek, mint öt-tíz évvel ezelőtt, és emellett pedig vannak olyan fajták, amelyeket felkapnak a fogyasztók. Minden esetben indokoltan, de néha azért kicsit túl van tolva, és utána két-három év eltelik, megunjuk és keresünk egy másikat. Van ennek egy természetes körforgása, voltak Magyarországon is chardonnay-s idők, savignon blanc-os idők, jött a rozé majd az Irsai, most talán újra a savignon blanc. Ezek kisebb divathullámok, de a fő trenden belül látjuk ezeket, hogy összességében pedig a fehérborok egyre inkább felülteljesítenek.

Ha a konkurenciát nézzük, akkor gazdasági szempontból elmondható, hogy az olasz és spanyol esetleges jó időjárásnak betudható túltermelés a magyar szőlőárakon keresztül nehezítheti meg az itteni szőlőtermelők életét, de a borászatok alapvetően csak magyar alapanyaggal dolgoznak, mert sok korszerű ültetvény van, viszonylag nagy hozammal. Ugyanakkor a bor azon kevés élelmiszer-ipari termékek közé tartozik, ahol a magyarok nagyon odafigyelnek rá, hogy hazait fogyasszanak. A többi termékcsoport esetében komoly kampányt kell folytatni, addig itt 95 százalék vagy afölötti a magyar borfogyasztók aránya, aki, ha teheti, magyar bort választ - tájékoztatott a szakember.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?