Megtudtuk, mikor kerülhetnek a boltokba a hajtatott magyar zöldségek

Megtudtuk, mikor kerülhetnek a boltokba a hajtatott magyar zöldségek

agrarszektor.hu
Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható, emellett lassan szabadföldön is elkezdődik a korai zöldségfélék vetése - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ledó Ferenc kifejtette, hogy a hajtató kertészek januárban megkezdték a kiültetéseket az üvegházakba, fűtött fóliasátrakba. Az enyhe télnek köszönhetően nem kellett sokat fűteni, a fűtési rendszerek elegendő hőt adtak a biztonságos termesztéshez. Januárban az átlagosnál kevésbé sütött a nap, ami a hajtató kertészetekben elsősorban a nagy fényigényű paradicsom termesztését érintette kedvezőtlenül.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba 

A hidegfóliás káposztaféléket, salátákat februárban kiültették, azok jól fejlődnek, szedésük húsvét körül várható. A melegigényes kultúrákat, például a paprikát és a paradicsomot hidegfóliába március végén, április közepéig ültetik ki. A szabadföldi kultúrák közül hamarosan megkezdődik a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése - mondta Ledó Ferenc, megjegyezve, hogy a talajok nedvességtartalma kedvezőbb, mint tavaly. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb számban vannak jelen, ezért jobban kell figyelni a védekezésre.

Az elnök elmondta, hogy a hajtatott zöldségek termőterülete tavaly az előző évhez képest minimálisan, 3500 hektár alá csökkent, ezen területekről 441 ezer tonna zöldséget takarítottak be. A szabadföldi zöldségnövények termőterülete 2018-hoz képest kis mértékben, 16 160 hektárra nőtt, a termésmennyiség 4 százalékkal, 659 ezer tonnára emelkedett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?