Bombabiztos trükk kertészeknek: így termesztenek zöldséget az igazi profik

Bombabiztos trükk kertészeknek: így termesztenek zöldséget az igazi profik

agrarszektor.hu
Habár a zöldségtermesztés egy kreatív, viszonylag szabadon űzhető tevékenység, van azért néhány szabály, amelyet, ha nem tart be az ember, akkor az egész kertészkedés kudarcba fulladhat. Az egészséges zöldségek nevelésének egyik alapja a megfelelő kötözés, amely sokkal fontosabb, mint sokan gondolnák. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan kell egyszerűen, de mégis helyesen és hatékonyan kötözni a zöldségeket. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy az üvegházban alkalmazott kötözési módszert használják a szabadföldön is, pedig ha logikusan gondolkozunk, igazából teljesen felesleges és abszurd. A melegházban termesztett zöldségek kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, így nekik nincs szükségük annyira stabil támasztékra, mint a kültérben nevelt növényeknek. Ezért habár az üvegházban elegendő egy kötélre "felfuttatni" a paradicsomot vagy a paprikát, odakint ez édeskevés, hiszen ilyen csekély támaszték mellett már akár egy kisebb szél is kitépheti a helyéről a zöldséget. 

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a kertészek körében, és szinte minden fajta esetében érdemes támrendszert készítenünk a növények mellé. Néha elegendő egy-egy karót leszúrnunk melléjük, van azonban biztosabb és sokkal jobban megéri készíteni egy nagyon egyszerű "támfalat" (lásd videó). Fontos, hogy a paradicsomot mindig legalább másfél méteres karóhoz kötözzük, de figyeljünk arra, hogy soha ne túl szorosan. Törekedjünk arra, hogy a támrendszerünk mindig hatékony, egyszerű, de bombabiztos legyen, ne gátolja a növényt a fejlődésben, és ne dőljön össze az első kisebb szélben.

A paprika szintén nagyon közkedvelt zöldség, sokan termesztenek otthon, és bizony itt is érdemes támasztékot rakni a növények mellé. A paprika és a padlizsán támrendszerét könnyedén kialakíthatjuk úgy, ha két karó közé köteleket feszítünk, és ehhez kötözzük a növényeket (lásd videó)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?