Elképesztő: ki nem találnád, hogyan termesztenek paradicsomot Kaposváron

Elképesztő: ki nem találnád, hogyan termesztenek paradicsomot Kaposváron

agrarszektor.hu
Akvapóniás módszerrel termeszik a primőr kápiapaprikákat, paradicsomokat, méretes padlizsánokat Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében. Ezt a típusú termesztést 2015-ben hozták létre a telephelyen, a halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek, ráadásul ezzel a termesztési móddal kevesebb helyre van szükség, és felfelé terjeszkednek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden reggel frissen szedik a vegyszermentesen termesztett zöldségeket a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében, ahol akvapóniás módszerrel termesztik a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, valamint kísérleti jelleggel erdei szamócát és geránium-dísznövényt. 2015-ben hozták létre az akvapóniás termesztést kaposvári telephelyükön, ahol két fóliasátorban vannak a zöldségek - írja a sonline.hu.

A halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek. Ezzel a termesztési móddal kevesebb helyet foglalunk, felfelé terjeszkednek és nem használunk semmilyen vegyszert 

- mondta el Takács Tímea termelésirányító.

A különleges, környezetbarát módszerrel egy ökológiai kiállításon ismerkedett meg Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Kiemelte, a termesztőtálcák olyan magasan vannak, hogy kerekesszékből is tudják gondozni a növényeket és etetni a halakat az ott dolgozók. Önerőből, nyolcmillió forint értékben napelemrendszert építettek ki, így az elektromos áram nagy részét költséghatékonyan tudják biztosítani. A kazánjukat komposzt­tal, rothadt zöldhulladékkal táplálják, amely az akvapóniás házat mínusz öt fokig el tudja látni a hővel, ha ennél hidegebb van, gázfűtéssel rá kell segíteni. Az esővíz központi ciszternába kerül, amely összekeveredik a halakról leengedett vízzel és csepegtető öntözéssel juttatják ki a fóliákba, így az aszályos időszakban is sikerült folyamatosan táplálniuk a növényeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 14:14