Bioélelmiszerek Keletről: nem mindig azok!

agrarszektor.hu
Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédő-szermaradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem bio minőségűek - jelentette a német taz.de. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly a 390 gyanús tételből, amelyik Kínából érkezett, 17 százalék valóban szennyezettnek bizonyult. A Törökországból és Indiából beszállított mezőgazdasági termékek 10-10 százaléka bukott el a laborvizsgálatokon. Kínából összesen 9600 tonnányi kifogásolt árut azonosítottak 2018 folyamán. A második helyen szereplő Törökországból 6100 tonna, a harmadik helyen álló Moldáviából 5300 tonna, a negyedik helyet elfoglaló Ukajnából pedig 4500 tonna vegyszerrel szennyezett, de bionak mondott élelmiszer, illetve élelmiszer-alapanyag érkezett Európába.

A szermaradékok 91 százalékban olyan készítményekből származtak, amelyeket a biogazdálkodásban tilos alkalmazni. Az esetek többségében egyetlen tiltott hatóanyag jelenlétét igazolták a vizsgálatok, de 38 százalékban egyszerre több hatóanyag is kimutatható volt. A legproblémásabbnak a banán, az avokádó és az alma bizonyult.


A gyümölcsöket kockázatosság szempontjából a fűszernövények követik, mint például az oregánó, a kardamon, a szezámmag. A kávé és a tea sem bizonyult teljesen tisztának, valamint az állati takarmányokban (például napraforgópogácsa) bukkantak hibás szállítmányokra. A dolog érdekessége, hogy a problémás esetek 40 százalékát egyedül Németország jelezte. Furcsa módon kilenc ország egyáltalán nem észlelt szabálytalanságokat a beérkező árukkal kapcsolatban, köztük volt Görögország és Lengyelország is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?