Felrobbantak a gabonaárak a háború miatt: súlyos élelmiszerválság jöhet

Felrobbantak a gabonaárak a háború miatt: súlyos élelmiszerválság jöhet

agrarszektor.hu
Az egekbe lőtte a gabonaárakat az orosz-ukrán háború. Oroszország és Ukrajna együttesen a föld gabonaellátásának közel egyharmadáért felel. A háború miatti fennakadásoknak köszönhetően a drasztikusan megugrott árakat sok más helyen, például az arab világban is érzik már.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ismét központi téma az élelmiszerbiztonság a sokkoló ukrajnai események miatt. Az ellátási piacok megszakadása, az "önszankcionálás" több éve nem látott magasságba pumpálta a gabonaárakat - írta meg az Infostart az ING Bank elemzése alapján. Az anyag azonban nem említi Tunéziát, ahol 14 éve nem látott szintre ugrott a búza ára, ugyanis az ország búzaimportjának közel fele Ukrajnából származik. Ahogy egy helyi napszámos a Guardiannek fogalmazott, a hónap végére mindig elfogy a pénz. Ha felmegy a kenyér ára, akkor máshol vesznek vissza a támogatásokból, mondta a férfi, hozzátéve, hogy a kenyérre viszont szükségük van.

 

Még feszültebb lehet a helyzet Egyiptomban, amely a világ legnagyobb búzaimportőre, és ahol már többször törtek ki zavargások az élelmiszer drágulása miatt, pedig ott még dotált is a kenyér ára. Viszont a kormánynak nincs pénze a támogatásokra, ezért jelentősen vissza akar vágni azokból. Az elemzés kiemelte, fel kell idézni, mekkora szerepet játszott az élelmiszerdrágulás az úgynevezett "arab tavaszban".

A polgárháború által sújtott Jemen is kénytelen minden búzát importálni, a gazdasági sokkot átélő Libanon pedig fele részben ukrán behozatalra szorul. A libanoni kormány a múlt héten azt mondta, hogy 4-6 hétre elegendő búzájuk van. Csakhogy a háború miatt nem működnek az ukrán kikötők és a harcok végéig valószínűleg nem is fognak. Ukrajnának és Oroszországnak is jelentős leszállítandó készletei vannak tavaly learatott búzából. Külön problémás Odessza helyzete, amellyel kapcsolatban Raskó György agrárközgazdász a háború kezdetekor jelezte, hogy abból a kikötőből exportálja az árukat Ukrajna, és hogy a harcok az ott tárolt több millió tonna gabona pusztulásával is járhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ING elemzése ugyanakkor kitért arra is a búzaszállítások miatti bizonytalanság nyomán más élelmiszeralapanyagok is tovább drágulnak. A határidős ügyletekben a búza ára az idén már több mint 70%-kal ment fel, a kukoricáé 30%-kal és a szójabab pedig 25%-os ugrást ért el. A háborús bizonytalanság közepette nem világos, hogy tudnak-e a gazdák az idén magot ültetni, ami növeli a piaci bizonytalanságot. Ukrajna a búza mellett a világ fő növényolajmag termelője, és ez a tény szintén felfelé hajtja az árakat.

Ott még vannak az orosz készletek, de ezekkel - az ING megfogalmazása szerint - az "önszankcionálás" a gond. Vagyis az, hogy a háború megindultát követő nemzetközi felháborodás közepette a világ egy része mindent bojkottál, ami orosz, vagy orosz eredetű. Így a búzavásárlók óvakodnak az oroszokkal való üzleteléstől, ráadásul erre a bankok sem szívesen adnak hitelt. Az eredmény pedig az, hogy amíg az ukrán készletek az oroszok offenzívája miatt, addig az orosz készletek a világnak erre adott válasza miatt nem jutnak ki a világpiacra.

Közben pedig megindulhat egy másfajta érdekes átrendeződés: Kína eddig importbúzája 30%-át hozta be Ukrajnából, de az ING elemzése szerint most az Egyesült Államokhoz fog fordulni ezért. A kínaiak ugyanakkor minden korlátozást feloldottak az orosz gabona behozatalát illetően. A elemzés konklúziója szerint tavasszal arra lehet majd számtani, hogy az amerikai és más farmerek a korábbinál intenzívebben ültetnek majd búzát, szóját és kukoricát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?