Megszólalt a nagy műtrágyagyártó: súlyos élelmiszerválságot hozhat a háború

Megszólalt a nagy műtrágyagyártó: súlyos élelmiszerválságot hozhat a háború

agrarszektor.hu
A Yara International műtrágyagyártó vezetője szerint óriási sokkot okozhat az orosz-ukrán háború a globális élelmiszerállátásban, valamint az élelmiszerköltségekben. Úgy látja, mivel Oroszország hatalmas mennyiségben termel olyan tápanyagokat, amelyek a műtrágya-előálltás alapanyagai, ha egyes növények nem kapják meg a műtrágyák által biztosított szükséges elemeket, akkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a terméshozam. Kiemelte, számára nem az a kérdés, hogy lesz-e élelmiszerválság a világon, hanem az, mekkora lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár a műtrágyaárak már eddig is magasak voltak a megugró nagykereskedelmi gázárak miatt, az orosz kormány bejelentése után, miszerint leállítják az ország műtrágya-exportját, még durvább drágulás és zavarok jöhetnek a piacon. A több mint 60 országban működő Yara International példuál jelentős mennyiségű alapvető nyersanyagot vásárol Oroszországból. A cég főnöke, Svein Tore Holsether a BBC-nek elmondta, úgy látja, a helyzet még nehezebbé válhat, a dolgok ugyanis óráról órára változnak - írja a HVG.

Már a háború előtt is nehéz helyzetben voltunk... most pedig további zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, és közeledünk a szezon legfontosabb szakaszához az északi félteke számára, ahol sok műtrágyának kell továbbhaladnia, és ez nagy valószínűséggel hatással lesz a helyzetre

  - közölte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszertermelői közé tartozik. Előbbi emellett hatalmas mennyiségű tápanyagot, például káliumot és foszfátot is termel, amelyek a műtrágyák kulcsfontosságú összetevői, és amelyek lehetővé teszik a növények és a termények növekedését.

A világ népességének fele a műtrágyáknak köszönhetően jut élelemhez... és ha ezt egyes növények esetében eltávolítják a földekről, (a terméshozam) 50 százalékkal csökken. Számomra nem az a kérdés, hogy globális élelmiszerválság felé haladunk-e, hanem az, hogy mekkora lesz a válság

 - mondta Holsether.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?