Kemény kijelentést tett Putyin: ez az egész világra óriási hatással lehet

Kemény kijelentést tett Putyin: ez az egész világra óriási hatással lehet

MTI
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon.

Szeretném megnyugtatni önöket, hogy országunk kereskedelmi és ingyenes alapon is képes kiváltani az ukrán gabonát, főként, hogy idén újabb rekordtermésre számítunk

- jelezte Putyin egy, az afrikai média számára írt cikkben, amelyet a Kreml honlapján is nyilvánosságra hoztak vasárnap éjjel. A cikk szerint Oroszország - a nyugati szankciók ellenére - továbbra is azon dolgozik, hogy ellássa az afrikai országokat gabonával, élelmiszerrel, műtrágyával és egyéb árucikkekkel. Putyin emlékeztetett: Oroszország 2022-ben 11,5 millió tonna gabonát exportált Afrikába, míg az idei év első felében közel tízmillió tonna volt ez a mennyiség. Moszkva az Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra készül, amely csütörtökön kezdődik Szentpéterváron.

Oroszország a közelmúltban tájékoztatott, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt. A megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, cserébe pedig az ígérték Oroszországnak, hogy a szankciók ellenére megkönnyítik, hogy élelmiszert és műtrágyát szállítson a nemzetközi piacra. A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen.

Az orosz elnök cikkében aláhúzta: az Ukrajnával kötött gabonaegyezmény elveszítette humanitárius jelentőségét, miután a megállapodás keretében leszállított közel 33 millió tonna gabonát elsősorban magas és közepes jövedelmű országokba exportálták. Putyin szerint az egyezményt "szégyentelenül kizárólag a nagy amerikai és európai vállalatok meggazdagodására használták, amelyek ukrajnai gabonát exportáltak és értékesítettek tovább".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01