Új élelmiszerek tarolhatják le a boltokat: nem is hinnéd, miből készülnek

Új élelmiszerek tarolhatják le a boltokat: nem is hinnéd, miből készülnek

agrarszektor.hu
A fogyasztói igények változásával párhuzamosan egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában. Fontos azonban a fogyasztók egyértelmű tájékoztatása az ilyen termékekkel kapcsolatban, az összetevők és a tápanyagok tekintetében egyaránt. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány kéz a kézben járnak, minden szegmens fejlesztései, kihívásai, elvárásai hatással vannak egymásra - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetemen megrendezett III. Táplálkozástudományi Szimpóziumon, Budapesten, melynek központi témája a szárazhüvelyesek voltak. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a hüvelyes zöldségek ősidők óta hagyományosan részei az emberiség táplálkozásának, gazdag a vas, magnézium, cink és B-vitamin tartalmuk, továbbá számos egészségügyi előnnyel is járnak, csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, köztük az elhízást, a cukorbetegséget és a szív-és érrendszeri problémákat. Emellett a hüvelyesek fontos növényi fehérjeforrások is, fehérjetartalmuk a gabonafélékben mérhető érték nagyjából kétszerese. Ennek ellenére a hazai termőterületek aránya csökken, pedig ezen növények nitrogénmegkötő képességük révén a talajra is kedvező hatást gyakorolnak.

Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége heti rendszerességgel ajánlja fogyasztásukat, a KSH 2020-as adatai szerint hazánkban az átlagos éves fogyasztás még mindig alacsony, fejenként 1,5-2 kg hüvelyest fogyasztunk évente. Fontosságára, élettani hatására és élelmiszeripari jelentőségére fel kell hívni a figyelmet - tette hozzá. A helyettes államtitkár rávilágított arra, hogy az általános tapasztalat szerint az élelmiszeripari termékinnovációk legjellemzőbb iránya a növényi termékek fejlesztése. A növényi alapú táplálkozás térnyerésével egyre több olyan hüvelyes termék kerül a piacra, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos, állati eredetű élelmiszerekhez képest. A magas fehérjetartalom miatt potenciális alternatívát jelenthetnek a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára.

Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a fogyasztói igények változásával párhuzamosan egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában. Fontos azonban a fogyasztók egyértelmű tájékoztatása az ilyen termékekkel kapcsolatban, hogy ne legyenek megtévesztve az összetevők vagy a tápanyagok tekintetében. Elmondható, hogy az európai fogyasztók körében egyre nagyobb kereslet mutatkozik a GMO-mentes, jó minőségű, változatos növényi fehérjék iránt, ami további lendületet adhat a hüvelyesek termesztésének és feldolgozásának - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?