Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés

agrarszektor.hu
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ágazatban zajló termelést ráadásul erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozások vezetőinek nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz - írja közleményében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az utóbbi években az ágazat jövedelemtermelő képessége erőteljesen romlott, a termelési költségek folyamatos emelkedése ellenére sem a szőlőárak, sem a borárak nem emelkedtek érdemben. Emiatt a szőlész, illetve borász vállalkozások csak nagy nehézségek árán tudnak olyan bért fizetni az állandó, illetve időszakos munkavállalóiknak, hogy azok rendelkezésre állását egész évben biztosítani tudják.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az online felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni. A szőlő-bor ágazat 2016-ban elfogadott stratégiája kiemeli: "Az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja." A HNT azonban úgy látja: a stratégiai cél elérése - a kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzet következtében - jelenleg kevéssé képzelhető el jól irányzott, hatásos foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazása nélkül. Az ágazat munkaerőpiaci problémáinak összegyűjtéséhez, elemzéséhez, valamint a megoldási javaslatok kidolgozásához azonban elengedhetetlen, hogy a felmérésben minél több hegyközségi tag vegyen részt - hangsúlyozza a HNT elnöke, Légli Ottó. A kérdőív kitöltése név nélkül történik.

A felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI biztosítja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést valósított meg, melyek a mezőgazdaság több területét érintették. A felhalmozott munkaerőpiaci ismeretek, illetve a jelen felmérés során gyűjtött adatok a más ágazatokkal történő összehasonlító elemzéseket is lehetővé teszik. A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján, a https://www.aki.gov.hu/kerdoivek/menu oldalon érhető el "A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és az Agrárgazdasági Kutató Intézet közös felmérése a szőlő- és borágazat foglalkoztatási jellemzőiről" címmel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?