Szintet léptek a földönkívüli élelmiszerek: hihetetlen, mit hoztak haza az űrhajósok

Szintet léptek a földönkívüli élelmiszerek: hihetetlen, mit hoztak haza az űrhajósok

MTI
Kedden mondott búcsút a Nemzetközi Űrállomás annak a 12 palack francia bordeaux-i bornak és több száz szőlővesszőnek, amelyek egy tudományos kísérletben egy évet töltöttek a Föld körül keringve. A SpaceX Dragon szállítókapszulája szerda éjjel épségben visszatért a Földre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rakomány a SpaceX Dragon szállítókapszulájában érkezett meg szerda éjjel a Földre, a Mexikói-öbölbe, Tampa partjaihoz. Eredetileg az Atlanti-óceánt célozták meg, de a rossz időjárás miatt inkább Florida másik oldalára változtatták a landolási helyszínt. A SpaceX szállítóhajói korábban a Csendes-óceánra ereszkedtek le ejtőernyővel.

Az űrállomásról a gondosan becsomagolt borokkal és szőlővesszőkkel együtt más kísérletek egyéb rakományait is útnak indították. A palackokat acélhengerekben helyezték el, hogy óvják őket a töréstől. A borokat lezárt palackokban, a Space Cargo Unlimited, egy luxemburgi startup vállalkozás küldte fel az űrbe, mivel egy évig ott akarták érlelni őket.

A hazatérő palackok közül egyet vagy kettőt februárban fognak kibontani, amikor Bordeaux-ban borkóstolót tartanak meghívott tekintélyes francia szakértőknek, hogy megízleltessék velük a "földönkívüli" bort. A kutatók arra kíváncsiak, hogyan változtatta meg az űr a bor ülepedését és hogyan hatott az érlelődésére.

Nicolas Gaume, a cég társalapító-igazgatója elmondta, hogy a kísérlet elsődleges célja az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt. A bordeaux-i üzletember hozzáfűzte, vállalkozásuk célja az, hogy megoldásokat találjanak a jövő mezőgazdasága számára, organikus és egészséges élelmet állítsanak elő és szerintük ennek kulcsa az űrben van. Nicolas Gaume beszélt arról is, hogy a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek, köztük a szőlőnek is zordabb feltételekhez kell hozzászoknia. A súlytalanságnak kitett szőlőtőkék a szakember szerint erősebbek és ellenállóbbak lesznek a Földön. Emellett a sikeres kísérletnek köszönhetően a jövőben, amikor az emberek már a Holdat vagy a Marsot fedezik fel, élvezhetik majd a Föld efféle örömeit is.

Franciaként az élet részének tekintem a jó ételt és a jó bort

- fűzte hozzá Nicolas Gaume.

A kísérleteket magánbefektetők finanszírozták, de a költségekről Nicolas Gaume nem beszélt. A borszállítmány 2019 novemberében érkezett az űrállomásra. A NASA már korábban megnyitotta az űrállomást az ilyen típusú üzleti lehetőségek előtt és alkalmanként a privát űrmissziókat is lehetővé teszi.

Korábban a Budweiser küldött árpamagokat az állomásra, már arra gondolva, hogy majd a Marson is ihassák a sörüket az első telepesek. 2015-ben pedig egy japán alkoholgyártó küldött whisky-t és más italokat az űrbe, hogy teszteljék a mintákat, és már a Scotch is járt az űrben egy másik kísérlet részeként. A borokkal sem a mostani volt az első űrkísérlet: egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palackot 1985-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?