Szüret után: kiderült, elegendő bor került-e idén a magyar pincékbe

Szüret után: kiderült, elegendő bor került-e idén a magyar pincékbe

agrarszektor.hu
A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van - jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén, szerdán a parlamentben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-ban leszüretelt borszőlő mennyisége a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes becslése szerint megközelíti a 3,7 millió mázsát, amiből 2,5 millió hektoliter borászati termék készülhet - írja közleményében az Agrárminisztérium. Hangsúlyozta: az átlagosnak mondható szőlőtermés a szőlőárak érezhető mértékű növekedését is eredményezte.

Tarpataki Tamás arra emlékeztetett, hogy a borágazatot is érzékenyen érintették a koronavírus terjedésével összefüggő gazdasági hatások. A kormányzat, a szakmai szervezetek és a borászatok által közösen kidolgozott intézkedések ugyanakkor mérsékelték a borászatok veszteségeit, s a szüret beköszöntével stabilizálták a szőlő- és borpiacot. Az ágazat szereplői a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programnak köszönhetően több mint 2 milliárd forintnyi többletforrásban részesültek. Hozzátette: a vártnál kedvezőbb piaci helyzet hatására az arra korábban előzetesen regisztrált szőlőtermelők mintegy 30%-a visszalépett a zöldszüreti intézkedéstől, valamint a meghirdettet krízislepárlásra felajánlott bormennyiség is jóval elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az előzetes magyar exportadatok szintén pozitívak: 2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke. Ezzel szemben a borimport ugyanebben az időszakban tovább csökkent, mennyisége kevesebb mint 60 ezer hektoliterre esett vissza, melynek 95%-a volt palackos bor. Az idei termés- és készletadatokat is figyelembe véve a borpiaci helyzet enyhe áremelkedést is indokolttá tehet.

Kifejtette: az Európai Unió bortermelése 2020-ban várhatóan 3-4%-kal lesz magasabb a 2019-es termelésnél, azonban ez az érték így is elmarad 2%-kal az elmúlt 5 év átlagától. A bortermelés bővüléséhez leginkább a franciaországi (+6%) és a spanyol termelés (+13%) növekedése járult hozzá. Olaszországban a termelés a tavalyihoz képest 1%-kal esett vissza.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02