Nagyon rosszak a zöldségek és a gyümölcsök az Európai Unióban

agrarszektor.hu
Összesen 141 magyar előállítású termékkel kapcsolatban érkezett bejelentés 2016-ban az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerébe (RASFF). A hazai vonatkozású ügyek főként különleges táplálkozási célú élelmiszerekre, étrend-kiegészítőkre, gabonákra, pékárukra és baromfitermékekre vonatkoztak. Uniós szinten a legtöbb probléma a gyümölcsöknél, a zöldségeknél, illetve a mogyoróféléknél, a halaknál és az étrend-kiegészítőknél adódott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly uniós szinten összesen 2930 bejelentés futott be a RASFF-hoz az Európai Bizottság nemrég közzétett összegzése szerint, és az ügyek 88 százaléka élelmiszerekhez kötődött. Az EU-ban a legtöbb problémát a gyümölcsök, a zöldségek, a mogyoró- és diófélék, a halak és a halászati termékek, az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális célú élelmiszerek okozták.

Magyar vonatkozású RASFF-ügy 141 volt, amelyek közül 17 élelmiszerekhez,14 takarmányokhoz, 10 pedig élelmiszerekkel érintkező anyagokhoz kötődött. A nálunk előállított terméknél 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely 0,8 százaléka a 2016-ban dokumentált összes RASFF bejelentésnek.

Magyarországon leginkább az étrend-kiegészítőkkel, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, a gabonákkal, a pékárukkal, illetve a baromfihúsokkal és az egyéb baromfitermékekkel adódtak gondok.

Kisebb számban kellett például gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban eljárni - derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.

Uniós szinten a bejelentések száma nem változott lényegesen a korábbi évekhez viszonyítva. A sok tagállamot érintő tavalyi esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. A bejelentések nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hús termékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt.

A 38 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. A riasztási rendszerrel számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerül elhárítani, hogy a kifogásolt termékek a vásárlóknak gondot okozhatnának - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsávgi Hivatal (Nébih).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?