2023. október 1. vasárnap Malvin
Új szuperélelmiszer tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

Új szuperélelmiszer tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2023/652 végrehajtási rendelete az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2021. október 8-ána Zenko Superfoods Pte. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) az (EU) 2015/2283 rendelet 14. cikkének megfelelően bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet (makhana) harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező az Euryale ferox Salisb. (makhana) magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet az általános népesség részére, „snack”-ként történő fogyasztásra szánta - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) összetételére és korábbi felhasználására vonatkozóan rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként fel kell venni az új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletben meghatározott uniós jegyzékébe. Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 20.) követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34