Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban

agrarszektor.hu
Átveheti az idén az első helyet a magyar meggy az uniós piacon. A májusi fagyok ugyanis a legnagyobb konkurensnek számító lengyel termelőknél is komoly károkat okoztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.

Az idei tavasz nem volt problémamentes nálunk sem a meggy szempontjából, mert a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a kamara szerint a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. 

Magyarországon 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés pedig évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A megtermelt meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer, a meggybefőtt 38-45 ezer, a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnát tesz ki. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?