Szenzációs áttörés? - Így maradhatnánk életben a Marson

agrarszektor.hu
Megélnek a növények olyan talajon, amely hasonlít a Marson találhatóhoz - erre derített fényt egy egyetemi kutatás. A talaj tehát nem lehet akadálya annak, hogy az ember a Marson növényeket termeljen, ha sikerül oda eljutnia. Más kérdés, hogy a mostani kísérletben csak a talaj hasonlított a marsihoz, az egyéb ottani körülményeket nem modellezték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olyan növénytermelési kísérletet végeztek a Wageningen Egyetemen, amelyben haszonnövényeket a Mason találhatóhoz hasonló talajban neveltek - írja az Index. Tíz különböző zöldséget, többek között paradicsomot, borsót, zabot, spenótot és póréhagymát termesztettek így.

Az eredmények a kutatókat is meglepték, mert a "marsi talajon" mindegyik növény megtermett, bár valamivel rosszabb eredményeket hozott a földihez képest. Mindenesetre a kísérlet rávilágított arra, hogy az első telepeseknek lehet esélyük élelmet termelni, ha eljutnak a Marsra. Tény azonban, hogy az egyetemi kísérletben most csak a talaj volt a marsihoz hasonló, a többi körülményt nem teremtették meg, mivel a növényeket üvegházban termesztették állandó páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok mellett. Úgyhogy az továbbra is kérdéses, hogyan lehetne a növények számára valamennyi fontos körülményt biztosítani a bolygón.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?