Újabb agrárfúziót hajtanak végre a Mészáros-csoportban

Újabb agrárfúziót hajtanak végre a Mészáros-csoportban

agrarszektor.hu
Meghatározó mezőgazdasági cégébe, a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-be olvasztja a Mészáros-csoport a Békés megyei Muronyban található Murátó Mezőgazdasági Zrt.-t. E mezőgazdasági vállalat volt az, amelynek megvásárlásával a csoport néhány éve megszerezte a korábban állami gazdaságként működő, szintén muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Beolvad a muronyi Murátó Zrt. a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft.-be, amely a beolvadó társaság általános jogutódjává válik - tudta meg az agrárszektor.hu. A felcsúti Búzakalász 66 Mészáros Lőrinc befekteteő meghatározó agrárérdekeltsége, amely több mezőgazdasági vállalatban is tulajdonosként jelenik meg. Így e cég volt a tulajdonosa a most beolvadó Murátó Zrt.-nek is.

A Murátó korábban a szekszárdi Status Capital Befektetés Zrt. érdekeltségébe tartozott, amelynek kivásárlásával a Búzakalász 66 2017-ben lépett be tulajdonosként. Az akkori tranzakcióval a felcsúti cég a muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t is megszerezte, mivel annak tulajdonosa a Murátó volt, később pedig a Murátó helyett a Búzakalász 66 vált a Hidasháti közvetlen tulajdonosává.

A Hidasháti Zrt. korábban állami gazdaságként működött, és az első Orbán-kormány idején, 2001-2002-ben került a privatizált vállalatok közé. Az akkori magánosítás egyik sajátossága volt, hogy a társaság használatában lévő állami földek bérleti idejét ötven évvel meghosszabbították, vagyis az 2052-ben jár le. Így a területeket a cég mostantól számítva 30 évig biztosan használhatja, cserébe pedig bérleti díjat kell fizetnie az államnak.

A legutolsó nyilvános adatok szerint a Hidasháti Zrt. mintegy 3000 hektárnyi területen gazdálkodik, amelyek között bérelt, saját tulajdonú és integrált földek is találhatók. A cég a szántóföldi növénytermelés mellett tejelő szarvasmarhatartással és vetőmag-feldolgozással is foglalkozik. Két évvel ezelőtt mintegy 2,7 milliárd forint árbevételt ért el 190 millió forint adózott eredmény mellett.

A Murátó most napirenden lévő beolvadása nem az első fúziós tranzakció a Mészáros-csoport agrár- és élelmiszergazdasági divíziójában. Korábban például a felcsúti Talentis Agro Zrt.-nél született olyan döntés, hogy befogadó társaságként egyesül a sárvári Mezort Zrt.-vel. A Gazdasági Versenyhivatal pedig éppen a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a tulajdonosi kör kérelmet nyújtott be a pulykafelolgozó szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. összefonódásának engedélyezésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58