Itt a hivatalos bejelentés: fuzionálhat a két legnagyobb magyar pulykafeldolgozó cég

Itt a hivatalos bejelentés: fuzionálhat a két legnagyobb magyar pulykafeldolgozó cég

agrarszektor.hu
Fuzionálhat Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. A tulajdonosi kör benyújtotta összefonódásra irányuló kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH). Mindkét cég a Mészáros-csoport élelmiszergazdasági portfóliójához, illetve befektetési magántőkealapokhoz kötődik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha a GVH jóváhagyja a tranzakciót, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyedüli irányítást szerezhet a Gallfood Kft., illetve a bőnyi Gallbreed Kft. és a lövői Gallgarden Kft. felett. A Gallfood szintén baromfivágással és -feldolgozással, a Gallbreed Kft. és a Gallgarden Kft. pedig baromfitenyésztéssel (baromfihízlalással) foglalkozik.

A lépéssel Magyarország legnagyobb pulykatermelési és -feldolgozási integrációja jöhet létre. A Gallicoop eddig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai pulykafeldolgozási piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 33 milliárd, a Gallfood körülbelül 15 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a tulajdonosi kör a közelmúltban már jelezte fúziós szándékát a GVH-nak. Korábban előzetes egyeztetést folytattak az ügyben, a tényleges összefonódás-bejelentés pedig május 23-i dátummal került fel a GVH honlapjára.

Az összefonódási terveket megelőzték azok a tulajdonosi változások, amelyek a két cégnél az elmúlt években mentek vége. Először a Gallicoopot vásárolta meg 2020-ban a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap a Diamond Turkey Holding Zrt.-től, amely a piacvezető vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonában volt. Tavaly pedig a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve az általuk tulajdonolt Gallbreed Kft. és Gallgarden Kft. vette meg a Gallfoodot olyan társaságoktól, amelyek Kövesi Ottó vállalkozó tulajdonában álltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tranzakcióban résztvevő tőkelalapok közül a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc nagybefektető. A Prime Deal Magántőkealapot a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. működteti, amelyek tevékenysége az élelmiszergazdaságban több ponton is kapcsolódik Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez. Ilyen például a mezőgazdasági integrátorcégként létrehozott herceghalmi Agrolink Zrt. is, amelyben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő felcsúti Talentis Agro Zrt. mellett a Takarék Magántőkealap és a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Prime Property Magántőkealap is tulajdont szerzett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?