Most lehull a lepel: sok minden kiderült az EU baromfitermeléséről

Most lehull a lepel: sok minden kiderült az EU baromfitermeléséről

agrarszektor.hu
Magyarország kezdeményezte 2012. augusztusában, a baromfi termékpályán működő két világszervezet (WPSA, IPC) támogatásával, hogy május 10-ét a Baromfi Világnapjának nyilvánítsák. Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy a föld lakosságának élelmezésében kiemelt szerepet játszó baromfi termékpálya felhívja a figyelmet a táplálkozásban betöltött szerepére, aktuális trendjeire, a jövőt érintő kihívásaira. A baromfitermékeknek a népélelmezésben betöltött szerepe vitathatatlan, hiszen a baromfihús és a tojás a legnagyobb mennyiségben előállított állati eredetű terméknek számít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ baromfitermelése

Az emberiség létszámának és élelmiszerigényének növekedésével a baromfiipar szerepe még tovább erősödik, hiszen rendkívül hatékonyan, alacsony környezeti lábnyommal, vallási tilalmak nélkül képes kitűnő minőségű és magas táplálóértékű terméket előállítani. Nem csoda hát, hogy mind a világ baromfihústermelése, mind tojástermelése dinamikusan növekszik - írja közleményében a Baromfi Termék Tanács. Fontos azt is kiemelni, hogy a terméklánc szereplői (tenyésztés, termelés, feldolgozás) és a kapcsolódó üzletágak (takarmányipar, tartástechnológia) is folyamatosan a fenntartható termelés irányába fejlesztik tevékenységeiket, hogy Földünk csökkenő erőforrásait (termőföld, víz, energia) minél hatékonyabban használják fel és így biztosítsanak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert a föld egyre gyarapodó népességének. Az ágazat célkitűzését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette, akadályozta, mint a világszinten is problémát jelentő, de egyes földrajzi régiókban súlyos veszteségeket okozó madárinfluenza-járvány, amelynek kezelésére a szigorú járványvédelmi intézkedések alkalmazásán túl egyre több ország veti fel a betegség elleni vakcinázás védekezési lehetőségét.

Az Európai Unió baromfitermelése

Az Európai Unióban - elsősorban a hatályos rendkívül szigorú állatjóléti, állategészségügyi, higiénia szabályozás miatt - kevésbe dinamikus a baromfiszektor növekedése, de itt is kétségtelen tény, hogy a baromfiágazat stratégiai fontosságú mind gazdasági, mind pedig élelmezési szempontból. Az EU élelmiszerrendszerében az ágazat becslések szerint 38 milliárd euró termelési értékkel és évi 2 milliárd eurót meghaladó exporttal büszkélkedhet, amely több mint 370 ezer embernek biztosít munkát és megélhetést. Európa szerte 25 ezer családi gazdaságban nevelnek magas színvonalon csirkét, pulykát és kacsát.

A gyakorta visszatérő madárinfluenza-járvány az európai térség baromfiállományaiban is súlyos károkat okozott. A 2021-2022-es járványok során több, mint 50 millió baromfit kellett kiirtani. A vakcinával történő védekezés jogszabályi hátterét kialakította az Európai Bizottság, az alkalmazás lehetőségét biztosító kísérletek és vizsgálatok folyamatban vannak, és várható ennek bevezetése a következő egy-két évben.

Az európai térség baromfihúselőállításában is megkerülhetetlen az orosz-ukrán háború hatása, annak gazdasági és politikai következményei. Az Európai Bizottság jelenlegi, az ukrán importra vonatkozó vámot és kvótát érintő határozatai, intézkedései azt eredményezték, hogy az ukrán beszállítás jelentősen nőtt és erősödött az importnyomás (takarmányalapanyag, csirke és tojás), amely beszűkítette a magyar és az európai termelők piacát, annak dacára, hogy Ukrajnában nem az uniós állat- és környezetvédelmi előírások és normák szerint termelnek

- olvasható a közleményben.

Magyarország

A magyar baromfiágazat teljesítményét az elmúlt időszakban érdemben befolyásolták és csökkentették a 2020-2022-es évek megpróbáltatásai (Covid-19 és madárinfluenza járvány, orosz-ukrán háború és a következményeként is jelentkező válság). A magyar baromfiszektor teljesítménye dinamikusan nőtt ez elmúlt évtizedben és a hazai szükségletet 30-40 százalékkal meghaladó belső ellátáson túl az agrárium egyik kiemelkedő exportteljesítményű ágazatának tekinthető. A baromfi termékpálya közvetlen és közvetett foglalkoztatotti létszáma több tízezer családnak nyújt megélhetést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?