Létrejöhet Magyarország valaha volt legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata

Létrejöhet Magyarország valaha volt legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata

agrarszektor.hu
Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. fúzióját tervezik a vállalatok tulajdonosai. Az egyesüléssel - amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is szükség lesz - hazai léptékkel mérve hatalmas baromfiipari társaság jönne létre, amely a várakozások szerint megkezdheti a felzárkózást a nagy európai baromfiágazati integrációkhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fúzió előtt áll a hazai pulykapiac két legnagyobb vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. - tudta meg az agrarszektor.hu. Értesüléseink szerint a tulajdonosok már benyújtották a vállalatok egyesüléséről szóló kérelmet a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Ha a GVH jóváhagyja a tranzakciót, itthoni mércével mérve hatalmas méretű pulykatermelési és -feldolgozási integráció jöhet létre, mivel a Gallicoop eddig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 33 milliárd, a Gallfood körülbelül 15 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban.

A fúziós terveket megelőzték azok a tulajdonosi változások, amelyek a két cégnél az elmúlt években mentek vége. Először a Gallicoopot vásárolta meg 2020-ban a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap a Diamond Turkey Holding Zrt.-től, amely a piacvezető vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonában volt. Tavaly pedig a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve az általuk tulajdonolt bőnyi Gallbreed Kft. és lövői Gallgarden Kft. vette meg a Gallfoodot olyan társaságoktól, amelyek Kövesi Ottó vállalkozó tulajdonában álltak.

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

A tranzakcióban résztvevő tőkelalapok közül a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc nagybefektető. A Prime Deal Magántőkealapot a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. működteti, amelyek tevékenysége az élelmiszergazdaságban több ponton is kapcsolódik Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez. Ilyen például a mezőgazdasági integrátorcégként létrehozott herceghalmi Agrolink Zrt. is, amelyben az üzletember tulajdonában lévő felcsúti Talentis Agro Zrt. mellett a Takarék Magántőkealap és a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Prime Property Magántőkealap is tulajdont szerzett.

A két pulykafeldolgozó egyesülésével ágazati várakozások szerint olyan hazai baromfiipari vállalat jöhet létre, amely nem csak a belpiacon lehet meghatározó, hanem külföldön is nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközti vetélytársakkal. A külpiaci értékesítési lehetőségek hosszabb távon is fontosak lehetnek, mivel a szektor egyik legkurrensebb termékének számító pulykamell jelentős része külföldön talál gazdára.

A fúzió ugyanakkor első lépésként csak a felzárkózás megkezdését jelentheti, mivel Európában óriási baromfiipari társaságok uralják a piacot - hívják fel a figyelmet iparági szakértők. A baromfifeldolgozó debreceni Tranzit-csoportban is többségi tulajdonnal bíró, piacvezetőnek számító francia LDC éves forgalma például elérte a 4,4 milliárd eurót a 2020/2021-es üzleti évben, és a cégcsoportnál évente feldolgozott 400-450 millió szárnyas a teljes magyar éves baromfivágási (csirke, víziszárnyas és pulyka) mennyiség kétszeresét is meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06