Új őrület hódít a magyarok körében: egyre többen ültetnek ilyen növényeket a kertjükbe

Új őrület hódít a magyarok körében: egyre többen ültetnek ilyen növényeket a kertjükbe

agrarszektor.hu
A köztudatból igencsak kikopott az, hogy milyen, ha az ember saját magának termeli meg az élelmiszerek jelentős részét. Nem is kell olyan régen visszamennünk az időben, még a mi szüleink/nagyszüleink is sokat tevékenykedtek a kertekben. Tény, hogy nem került paradicsom és eper télen az asztalra, minden szezonális volt. Manapság egyre inkább szélesednek az igények, minden évszakban mindenféle zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk, ami bizony már a minőség és a fenntarthatóság rovására is ment. Az elképesztően növekedő élelmiszerárak azonban újra "divatba" hozhatják a háztáji termelést, hiszen olcsóbb, ízletesebb és sokszor még egészségesebb is az általunk megtermelt alapanyag. És valljuk be, van egyfajta jó életérzése annak, ha egy kellemes nyári reggelen a saját paradicsomunkból falatozgatunk a kertben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon változott a világ nemhogy az utóbbi évtizedekben, de években is. Az 1970-es, 1980-as években óriási divatja volt a zártkerti telkeknek. A Kádár-korszakban ugyanis az egyszerű kisembereknek autóhoz sem volt könnyű hozzájutniuk, a lakásfelújítások is korlátok között mozogtak, a menekülőút pedig egy önálló telek felé vezetett. Több millió ember találta meg itt a saját világát, generációk nőttek fel ebben a szemléletben. Az első nagy változást az 1990-es évek hozták meg, hiszen berobbantak a nagyobb üzletek, szupermarketek az emberek életébe. De minek termesztene valaki bármit, ha egyszerűen besétálhat a boltba és megveheti? Ez a "vallás" egyre csak terjedt, az újabb fordulatot pedig 2020 és a koronavírus hozta meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lejtmenet után fellendülés?

Lapunk a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) megtudta, hogy az elmúlt évtizedek adatait tekintve elmondható, hogy a háztáji gazdálkodás jelentősége folyamatosan csökkent, az általuk előállított, és elsősorban saját fogyasztásra szánt termékek mennyisége és értéke a teljes mezőgazdaság teljesítményének mostanra már csak alig egy-két százalékát teszik ki. Ezt jól mutatja az, hogy 2010-ben még 370 ezer háztáji tevékenységet folytató háztartás adatait mérték fel, amelyek jellemzően fél hektárnál kisebb mezőgazdasági területet, jellemzően konyhakertet műveltek. Az általuk használt terület, akkor még a teljes mezőgazdasági terület 1,7%-át tette ki, 2016-ra ez az arány 1,0%-ra, a háztáji tevékenységet folytató háztartások száma 210 ezerre csökkent. Éppen emiatt a Hivatal 2020 óta e háztáji tevékenységet már nem is figyelte meg.

Ezzel együtt a kistermelők száma is nagyot zuhant: az 1980-as években például még több mint másfél millió termelő gazdaság működött, ma már azonban a félmilliót sem éri el ezeknek a száma. Egy 2020-ban készített tanulmány szerint még 2005-ben is minden harmadik ember élt olyan háztartásban, amely termelt valamit vagy tartott állatot saját fogyasztásra. Jól megfigyelhető, hogy az állattartás kopott ki először, hiszen azzal van a legtöbb "nyűg", munka, és ezt követi a növénytermesztés is. Mindehhez persze hozzátartozik az is, hogy a vidék nem volt már annyira vonzó az embereknek, mint korábban, lakásban pedig aligha lehet saját veteményese valakinek. Persze a balkonládákban való termesztés még mindig jó opció, például paradicsomot, paprikát gond nélkül lehet az erkélyünkön is termeszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit okozott a koronavírus-járvány?

A 2008-as válság után a kertészetek is nehéz helyzetbe kerültek, visszaesett a fogyasztás. Egyúttal egyre népszerűbbé kezdett válni a környezetvédelem és a fenntarthatóság, sok termelő és vállalkozás úgymond "bezöldült". Ez volt az első löket, de a koronavírus volt az, ami erre igazán rátett egy lapáttal. 2020-ban berobbant az életünkbe és gyökeresen megváltoztatta az életmódunkat is. A vásárlók rájöttek arra, hogy az ellátóláncok sérülékenyek, ezért egyre többen kezdtek el a kiskertek felé fordulni. Fontos megemlíteni azt is, hogy a lakásba való bezártságot sem viselték jól az emberek érthető módon, újra igény lett a kertes házakra és a kertben való termesztésre.

Mik a slágerek?

Jelenleg gyümölcskorszak váltja fel a tujakorszakot. Az ezredfordulón sok kertészeti termelő még abból élt, hogy örökzöldeket, többek közt smaragdtuját forgalmazott, amiből akár tízezres nagyságrendben is lehetett értékesíteni évente. Csakhogy ez a mediterrán növény nem marad meg a kertekben és ma már minimális a kereslet iránta. A gyümölcsfák viszont igen nagy teret hódítottak/hódítanak maguknak, amit jól mutat az, hogy 10-20 évvel ezelőtt a bodzát, az áfonyát, a somot vagy a kivit csak nagyon kevés embernek lehetett eladni, ma már viszont úgy veszik őket, mint a cukrot. A paprika, a paradicsom és az uborka töretlen népszerűségnek örvend, mind a kertekben, mind az erkélyeken. Ezért is lett felkapott a piacozás, a járvány idején az emberek, amikor csak lehetett, kerülték a tömeget és a zárt tereket. A piacokon a szabad levegőn, friss árut tudtak vásárolni, akár csomagolásmentesen, ami szintén fontosabb volt abban az időben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért lehet vonzó valakinek a háztáji termelés?

Ez a kérdés összetett, igen változó, hogy valaki miért dönt a saját termelés mellett. Van, aki egyszerűen csak szeret a kertben tevékenykedni és élvezi (szó szerint) a gyümölcsét, de fenntarthatósági, környezetvédelmi, egészségügyi és pénzügyi okai is lehetnek. Mindezek mellett nem igényel nagy szaktudást sem, de azért jó pár dologgal tisztában kell lenni, nem lehet csak úgy fejetlenül, utánajárás nélkül belekezdeni a termelésbe. Az növényeknek is megvannak a maguk igényei a fényt, hőt, párát, vizet és tápanyagot tekintve, de ha odafigyelünk és kellő időt, energiát fordítunk rá, akkor egészen biztosan megjutalmaznak minket friss, finom és egészséges terméssel. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?