Döntött az Unió: megváltozott az állati szaporítóanyag-forgalmazás szabályozása

Döntött az Unió: megváltozott az állati szaporítóanyag-forgalmazás szabályozása

agrarszektor.hu
2021. április 21-től uniós szinten egyetlen jogi aktus tartalmazza az állatbetegségekre és a szaporítóanyagokra vonatkozó szabályok többségét. Az egységes jogszabály hatályon kívül helyezi és felváltja a szarvasmarha-, juh-, kecske-, sertés- és lófélék, valamint egyes további állatfajok szaporítóanyag-szállítmányainak az Unión belüli kereskedelmére és Unióba történő beléptetésére vonatkozó korábbi tanácsi irányelveket, de fenntartja és aktualizálja azok lényegi elemeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fertőző állatbetegségekről szóló (EU) 2016/429 rendelet (AHL) egyaránt támogatja az állattartási és élelmiszeripari ágazatokat, valamint a kapcsolódó uniós piacot a fenntarthatóság, a versenyképesség, a növekedés és a munkahelyek vonatkozásában - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A dokumentum egyszerűbb jogszabályi környezetet teremt, az alábbi prioritások szem előtt tartásával:

  • egyértelműbb felelősségek, amelyek segítenek a gazdálkodóknak, állatorvosoknak a súlyos állatbetegségek felismerésében, megelőzésében vagy terjedésének megállításában,
  • egyszerűsített adminisztráció bizonyos élőállatok és állati eredetű termékek (például sperma, petesejtek és embriók) nemzetközi kereskedelme esetében,
  • egyértelműbb jogalap és jobb eszközök az állategészségügyi hatóságok kezében a potenciálisan súlyos következményekkel járó fertőző betegségek megelőzésére, különös tekintettel a betegségek felügyeletére, diagnózisára és az értesítésekre;
  • nagyobb rugalmasság a szabályok helyi körülményekhez igazításában,
  • az állatok és az emberek egészségére, valamint a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése.

Az új szabályozás emellett követelményeket állapít meg az alábbiakra:

  • betegségmegelőzés és felkészülés (pl. biológiai biztonsági intézkedések) az esetleges betegségkitörések esetében, így például diagnosztikai eszközök, vakcinázások és orvosi kezelések alkalmazása,
  • az állatok azonosítása és nyilvántartása, valamint az élőállatok és állati eredetű termékek (például sperma, petesejtek és embriók) szállításának nyomon követése és állategészségügyi bizonyítványok kiállítása ezekre vonatkozóan,
  • az állatok és állati eredetű termékek beléptetése az EU-ba és mozgatása az EU-n belül,
  • járványvédelem és mentesítés, beleértve az olyan vészhelyzeti intézkedéseket is, mint az állatok mozgatásának korlátozása, leölésük és vakcinázás.

A Bizottság (EU) 2020/686 felhatalmazáson alapuló rendelete az (EU) 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szaporítóanyaggal foglalkozó létesítmények engedélyezése, valamint a bizonyos tartott szárazföldi állatok szaporítóanyagainak Unión belüli mozgatására vonatkozó nyomonkövethetőségi és állategészségügyi követelmények tekintetében történő kiegészítéséről az alábbi területekre vonatkozóan tartalmaz előírásokat:

  • a szaporítóanyaggal foglalkozó létesítmények engedélyezése,
  • a szaporítóanyaggal foglalkozó létesítményekről az illetékes hatóságok által vezetett nyilvántartások,
  • a felelős személyek nyilvántartás-vezetési kötelezettségei,
  • a nyomonkövethetőség és az állategészségügyi követelmények,
  • egyes szárazföldi állatok szaporítóanyagait tartalmazó szállítmányok Unión belüli mozgatására vonatkozó állategészségügyi bizonyítványozási és bejelentési követelmények.

A rendelet szabályozásait 2021. április 21-től kell alkalmazni. Elsődleges célja, hogy az állatbetegségekre és a szaporítóanyagokra vonatkozó szabályokat többségében egyetlen jogi aktus tartalmazza, ahelyett, hogy azok különböző jogszabályokban szerepelnek.  Hatályon kívül helyezi és felváltja a szarvasmarha-, juh-, kecske-, sertés- és lófélék, valamint elvben egyes más állatfajok spermája, petesejtje és embriói szállítmányainak Unióba történő beléptetésére, valamint azon belüli kereskedelmére vonatkozó állategészségügyi feltételeket tartalmazó korábbi tanácsi irányelveket.

Fontos, hogy a korábbi előírások lényegi elemeit korszerű, aktuális formában továbbra is fenn kell tartani. Így például:

  • A szaporítóanyagok tagállamok közötti mozgatására továbbra is akkor van lehetőség, ha azokat az illetékes hatóság által engedélyezett létesítményben gyűjtötték be. Az adott létesítménynek továbbra is meg kell felelnie a karanténra, biológiai védelmi intézkedésekre, felügyeletre, felszerelésekre, illetve személyi kompetenciára, szakképesítési követelményekre vonatkozó követelményeknek.
  • Továbbra is meg kell felelni a szaporítóanyagok gyűjtésére, előállítására, feldolgozására, tárolására, szállítására vonatkozó követelményeknek, valamint a donor állatokat érintő állategészségügyi követelményeknek, és mindezek tekintetében a szükséges laboratóriumi vizsgálatokra vonatkozó követelményeknek.

Az embriók és petesejtek gyűjtése és feldolgozása tekintetében az állategészségügyi követelmények a korábbinál részletesebben vannak szabályozva. Az AHL által 2021. április 21-én hatályon kívül helyezett irányelvek alapján eddig kiadott engedélyeket a szaporítóanyagok gyűjtésével, előállításával, feldolgozásával, tárolásával és szállításával kapcsolatos tevékenységeket végző létesítmények esetében úgy kell tekinteni, mintha azokat már a 2020/686 EU rendeletnek megfelelően engedélyeztek volna.

A 2021. április 21-e előtt előállított szaporítóanyagok esetében a műszalmákat, amelyekben olyan spermát, petesejtet vagy embriókat tárolnak, vagy szállítanak, amelyeket a hatályon kívül helyezett irányelvek alapján elfogadott jogszabályoknak megfelelően jelöltek, úgy kell tekinteni, mint amiket a 2020/686 EU rendelet szerint jelöltek, ezért azok forgalmazásra, a tagállamok közötti mozgásra jogosultak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?