Most lehull a lepel: tényleg jobb minőségűek az élelmiszerek Ausztriában, mint itthon?

Most lehull a lepel: tényleg jobb minőségűek az élelmiszerek Ausztriában, mint itthon?

agrarszektor.hu
Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih 2018 és 2021 között - az Európai Unió fogyasztóvédelmi projektje részeként - mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék (39 termékpár, 78 terméktrió) összehasonlítását végezte el. A projekt egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének, mint jelenségnek a kutatása volt, azaz, hogy milyen gyakoriak a különbségek és melyek az eltérések lehetséges okai. A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, mellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése. A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírások kapcsán értelmezési segédletet nyújtson a felelős élelmiszeripari vállalkozások számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírásoknak való megfeleléshez. Épp ezért a fogalom-magyarázatok és példaesetek mellett bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is, ugyanakkor nem részletezi a hatósági eljárás teljes folyamatát. A Nébih kiemelten fontos és folyamatos feladatként tekint az útmutató naprakészen tartására és szükség szerinti revíziójára. Erre elsősorban a szabályozási környezet esetleges változásai, a hatósági tapasztalatok, továbbá az élelmiszeripari vállalkozások konstruktív visszajelzései alapján lehet majd szükség a jövőben. Az útmutató kidolgozásában közreműködtek a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Magyar Márkaszövetség, az SGS Hungária Kft., az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Magyar Energiaital Szövetség által delegált szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?