Változtak az állatgyógyászati készítmények eladásának szabályai: erre jó lesz figyelni

Változtak az állatgyógyászati készítmények eladásának szabályai: erre jó lesz figyelni

agrarszektor.hu
2022. január 28-tól két új kötelezettség vonatkozik azokra a kiskereskedőkre és gyógyszertárakra, amelyek webáruházban értékesítenek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket. Ennek értelmében előbb bejelentési, majd pedig egy uniós logóra vonatkozó közzétételi kötelezettségnek is eleget kell tenniük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih)jelezte, ezeknek a vállalkozásoknak a távértékesítés legális folytatásához minél előbb, de legkésőbb a fenti dátumig be kell jelentkezniük a hatóságnál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két új kötelezettség vonatkozik a webáruházukban nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket forgalmazó kiskereskedőkre és gyógyszertárakra: előbb egy bejelentési, majd egy új, EU-s logó közzétételi kötelezettségnek is eleget kell tenniük 2022. január 28-tól. Az érintett termékkörbe például kutyáknak és macskáknak szánt spot on-ok, bolha- és kullancsirtó nyakörvek tartoznak, de mézelő méhek kezelésére használt szerek is találhatóak köztük - olvasható a Nébih oldalán. Az érintetteknek a távértékesítés legális folytatásához mielőbb, de legkésőbb január 28-ig be kell jelentkezniük a hatóságnál.

2022. január 28-án lép ugyanis hatályba az az uniós rendelet, amelynek értelmében minden olyan kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertának, amely webáruházában nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket forgalmaz, be kell jelentenie ezt a tevékenységét a Nébih-hez. A határnapot követően kizárólag azok értékesíthetik online az érintett készítményeket, akik szerepelnek a hivatal "Engedélyezett távértékesítők listája" adatbázisában. Emellett a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új EU-s logót is kötelező lesz feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih vonatkozó oldalán érhető el. A webáruházakban feltüntetett EU-s logónak szintén ezen oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését. A logóval szembeni külön előírás, hogy annak megjelenítésének statikusnak, szélességének pedig minimum 90 pixelnek kell lennie. Amennyiben az adott gyógyszertár vagy kiskereskedő a szimbólumot színes háttéren szeretné elhelyezni, úgy a kontraszt fokozása érdekében külső körvonallal határolható az ábra.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni a cég telephelye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást. Az érintett kiskereskedők és gyógyszertárak a bejelentéshez szükséges űrlapot (excel és online formában is), valamint a logó rendelet szerinti mintáját az alábbi oldalon érhetik el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?