Folytatódik a dániai nyérckrízis: rengeteg a kérdés a 17 millió állat leölése körül

Folytatódik a dániai nyérckrízis: rengeteg a kérdés a 17 millió állat leölése körül

MTI
Vélhetően sehol nincs már jelen a koronavírusnak a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutánsa, adta hírül csütörtökön a dán egészségügyi minisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcának a minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézetre (SSI) hivatkozó közleménye szerint szeptember 15-e óta nem bukkantak a nyércekhez köthető öt mutáns közül a legveszélyesebb, úgynevezett 5-ös számú járványgóchoz kapcsolódó fertőzésre. Ez a törzs a korábbi vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet képességét az antitestek képzésére, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat. A minisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy enyhítenek az érintett megyékben az új fertőzések miatt elrendelt karanénrendelkezéseken is.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Két héttel ezelőtt a fertőzésgóc megsemmisítésének céljával levágták az ország 17 milliós nyércállományát. A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) szerint az összes nyércet elpusztították azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutánsait mutatták ki a szőrméjükért tenyésztett állatokban.

Szerdán Morgen Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter benyújtotta a lemondását, mert a levágásról szóló utasítás nélkülözte a törvényes rendelkezést. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hatóságok eredetileg november elején kezdeményezték az állomány kiirtását, és jóllehet a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek megölésének engedélyezésére, az ellenzék rögtön jelezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot, és a nyércfarmok tulajdonosainak és dolgozóinak a kártalanítását sürgette.

Az ellenzék üdvözölte Jensen lemondását, egyúttal lemondásra szólította fel Mette Frederiksen miniszterelnököt is, mert szerinte a végső felelősség őt terheli. Maga Frederiksen korábban nyilvánosan bocsánatot kért, ám leszögezte azt is, hogy a nyércek levágásáról szóló döntés ésszerű volt, és az egészségügyi hatóságok elemzésén alapult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?